Prima zi de grevă în şcoli

Prima zi de grevă în şcoli
Sindicatele din învatamânt au declansat luni greva generala. Actiunea de protest a paralizat activitatea educationala în majoritatea unitatilor scolare. În Bihor, numarul cadrelor didactice care au facut greva a fost de 7.404, din cei peste 8.400, cât este numarul total al acestora.

„Suntem surprinsi de numarul mare al colegilor care ni s-au alaturat”, a precizat Alexandru Sanislav, vicepresedintele Sindicatului Liber din Învatamânt Bihor (SLI). Acesta a mai anuntat ca presedintele SLI Bihor, Ioan Tent, a fost chemat la Bucuresti la sedinta Colegiului National al Liderilor, unde se va decide daca greva va fi întrerupta pe perioada negocierilor. Negocierile cu Guvernul se vor purta în cursul zilei de mâine. „Nu veniti”


„Începând cu ziua de luni, 07.11.2005, elevii nu vor veni la scoala. Totodata, elevii au obligatia sa se informeze din mass-media asupra momentului încetarii grevei. Exceptie fac doar elevii convocati de profesorii care nu fac greva”, este mesajul lipit pe poarta Colegiului National „Mihai Eminescu”. Aici, conform celor spuse de liderul sindical al scolii, Tunde Teutsch, o singura persoana nu a votat pentru greva, chemându-si elevii la scoala pentru a tine ora.

Scoala „la misto”


Afisul „Greva generala pe termen nelimitat” este pus la vedere în toate unitatile scolare. Cu toate acestea, unii elevi au preferat sa dea pe la scoala. Un exemplu concret este cel de la Colegiul National „Emanuil Gojdu”, unde pustanii au facut prezenta la clasa, chiar daca cadrele didactice au preferat sa ramâna în sala profesorala. Dupa cum au si spus, elevii au venit la scoala „la misto” sau „sa vedem ce e pe aici”. Pentru liceeni, greva este motiv de distractie, pe holurile colegiului muzica rasunând ieri în voie.

Indecisi


La Liceul Teoretic „Onosifor Ghibu”, dascalii au fost mai reticenti fata de greva decât colegii lor de la alte scoli. O buna parte din dascali au preferat sa ia catalogul si sa intre la clasa. Daca vineri numarul profesorilor care optau pentru greva a fost de doar 25, în urma sedintei de ieri situatia s-a schimbat radical. Grevistii au ajuns la 53, iar nesimpatizantii grevei au fost 32. În aceste conditii, cadrele care nu fac greva îsi sustin orele de predare. „Copiii au fost anuntati prin diriginti sa vina la orele profesorilor care nu fac greva”, a spus directorul liceului, Mihai Vesa.


Greva este simtita si în învatamântul prescolar. „Ne alaturam grevei generale. Dar au fost parinti care au venit cu copiii la gradinita, deoarece nu au unde sa îi lase, iar noi nu i-am putut refuza”, a afirmat Eugenia Pop, directoare la Gradinita nr. 45.

Ioana Iuhas