Primarul din Cociuba Mare, acuzat de deturnare de fonduri

De Cristian Horgoș
Primarul din Cociuba Mare, acuzat de deturnare de fonduri
Procurorii PT Bihor au finalizat cauza privindu-i pe fostul primar şi contabila comunei Cociuba Mare.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor s-au finalizat cercetările în cauza privindu-i pe fostul primar al comunei Cociuba Mare, Ioan Irimie, şi faţă de contabila Primăriei, Mina Florentina D.

Infracţiunea reţinută în sarcina celor doi este deturnarea de fonduri prin plăţi de 235.911 lei contrar prevederilor HG nr. 255/2012.

Ca stare de fapt, s-a reţinut că pe 3 aprilie 2012, prin H.G. nr. 255/2012 s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012, cu suma de 648,23 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, şi alocarea acesteia bugetelor locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

„Deşi la acea dată, valoarea totală a arieratelor Primăriei Cociuba Mare erau în cuantum de 196.815 lei, cei doi inculpaţi au transmis prin adresă către Instituţia Prefectului prin care au atestat în mod nereal că Primăria are datorii de 535.000 lei”, a informat ieri purtătorul de cuvânt al PT Bihor, Cristian Ardelean.

Astfel, conform anexei H.G. nr. 255/2012, comunei Cociuba Mare i-au fost alocaţi 370.000 lei, iar conform art. 2 din HG. nr. 255/2012 ordonatorii principali de credite urmând să răspundă de modul de utilizare a sumelor alocate.

Auditul Curţii de Conturi…

„În loc ca suma respectivă să fie utilizată potrivit destinaţiei pentru care a fost acordată, cei doi inculpaţi au angajat alte noi cheltuieli pentru primărie, motiv pentru care auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Bihor, au verificat modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat conform H.G. nr. 255/2012, prilej cu care s-a constatat că din suma repartizată, a fost utilizată potrivit destinaţiei doar în cuantum de 54.000 lei, iar pentru alte destinaţii în afara prevederilor H.G. nr. 255/2012, suma de 236.000 lei, din care: 200.000 lei pentru lucrări, 23.000 lei pentru servicii şi 13.000 lei pentru produse”, a mai transmis procurorul Cristian Ardelean.

În final, PT Bihor a reamintit că emiterea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a inculpatului reprezintă o etapă ale procesului penal având ca scop sesizarea instanţei de judecată, activitate care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !