Primarul Nojoridului şi „vice”-le din Şuncuiuş, acuzaţi de ANI

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Mircea Crainic
Mircea Crainic
Pe 26 mai, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat pe propriul site (www.integritate.eu) constatarea stării de incompatibilitate sau de conflicte de interese de natură administrativă şi penală, în cazul a 22 de foşti sau actuali aleşi locali.

Printre aceştia se află primarul Mircea Crainic al Nojoridului şi fostul viceprimar Brîndaş Viorel Florin al comunei Şuncuiuş.

În cazul edilului din Nojorid, ANI a comunicat că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 februarie 2009 – 16 septembrie 2014, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al întreprinderii individuale Crainic Mircea Mihai, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.

Primarul Crainic respinge însă suspiciunile ANI precizând că îi aşteaptă poziţia oficială pentru a o ataca în instanţă.

Nu pot da mâncare la porci?

„Mie nu mi-a trimis în scris nimic. Normal era să mă înştiinţeze înainte să ajungă acuzaţia la presă. Am avut o întreprindere individuală pentru creşterea porcilor, din anul 2009. Am şi uitat de ea fiindcă nu am făcut nicio tranzacţie, nicio vânzare, nici măcar n-am făcut formulare tipizate. Am înfiinţat întreprinderea individuală ca să văd dacă pot accesa fonduri europene.

Dar uite că dacă trăiesc la ţară şi vreau să dau de mâncare de porci nu pot da fiindcă sunt primar. Ce se mă zic? După 20 de ani de jug, să vină alţii să mă scoată mai repede la pensie dacă aşa e legea în ţara aceasta”, ne-a comentat situaţia primarul Crainic.

Iar în cazul fostului viceprimar Brîndaş Florin Viorel, ANI a comunicat că „Se află în stare de incompatibilitate, întrucât, deţine începând cu data de 19 februarie 2009 şi funcţia de administrator al S.C. Pojorîta srl. De asemenea, persoana evaluată s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioadele 19 iunie 2008 – 5 august 2013, respectiv, 19 iunie 2008 – 21 iunie 2010, interval în care acesta a deţinut simultan cu funcţia de viceprimar şi funcția de administrator al S.C. Floris Turism srl respectiv calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Brîndaş Florin Viorel P.F.”

În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, județul Bihor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, întrucât Brîndaş Florin Viorel a omis declararea calităţii de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale.

În apărarea sa, Brîndaş arată că firmele în cauză erau suspendate în perioada în care a fost viceprimar şi, ca atare, posibil să-i fi scăpat omisiunea lor în declaraţiile de interese.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor