Primele atestate pentru produse tradiţionale din Bihor

De Simona Albinaru
Înmânarea atestatelor
Înmânarea atestatelor
La sfârşitul săptămânii trecute au fost înmânate primele atestate pentru produse tradiţionale din judeţul Bihor.

Conform noilor metodologii privind atestarea produselor tradiţionale prevăzute în Ordinul comun nr. 724/1082/360/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor, care stabileşte condiţiile şi criteriile de eligibilitate pentru produsele tradiţionale.

Astfel, vineri, 25.04.2014, într-un cadru festiv, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Florian Chişe a primit atestat produs tradiţional pentru: Pălincă de gutui „Trămuţa”, Pălincă de mere „Trămuţa”, Pălincă de pere „Trămuţa”, Pălincă de caise „Trămuţa” şi Pălincă de prune „Trămuţa”, fabricate la unitatea de producţie din comuna Tulca, judeţul Bihor.

„Mă bucură, în mod special, faptul că în judeţul Bihor se produce şi se comercializează legal produse cu mult controversata denumire de „pălincă”, brand care a fost dorit şi asupra căruia şi-a revendicat paternitatea şi alte zone geografice din ţară şi din ţara vecină”, a precizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Legislaţie

„Pe această cale, aducem la cunoştiinţa celor care doresc să producă şi să comercializeze produse alimentare marcate cu sintagma produs tradiţional că pot depune la Direcţia pentru Agricultură Bihor, Caietul de Sarcini, conform Ghidului de bune practici pentru Atestarea Produselor Tradiţionale împreună cu o cerere în acest sens iar atestatele eliberate anterior prezentului noului Ordin comun rămân valabile până la data de 11 septembrie 2014”, spune directorul DA Bihor.

După acest termen, utilizarea sintagmei de „produs tradiţional” fără a deţine atestat conform noii proceduri va fi sancţionată contravenţional conform legislaţiei în vigoare de către reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Bihor cu atribuţii de inspecţii de stat.

 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !