Primul centru de afaceri in agricultura

De Veronica Bursaşiu
Primul centru de afaceri in agricultura
Şi-au propus revigorarea afacerilor transfrontaliere în agricultură în zona Bekes – Bihor, cu beneficii pentru ambii parteneri.

Comuna Ciumeghiu, în parteneriat cu Comuna Mehkerek, respectiv Consiliul Judeţean a început derularea proiectului „Centru de afaceri în agricultură Ciumeghiu-Mehkerek, prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă.

Infrastructură

„Valoarea totală a proiectului este 759.240,96 euro, fonduri100 % nerambursabil, contribuţia proprie este 21.161,88 euro care reprezintă 2,79 % din valoarea proiectului . Din această sumă

localitatea Ciumeghiu va beneficia de 548.808,74 euro nerambursabili care reprezintă 98 % din valoarea proiectului, co finanţarea fiind de 11.200,18euro, adică de 2 % din valoarea proiectului”, spune primarul Gheorghe Huple. Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, axa prioritara a acestui proiect este „Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de frontiera”, domeniul de intervenţie : „Sprijinirea cooperării transfrontaliere în afaceri”, iar acţiunea se numeşte „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare. Problemele întâmpinate de cele doua comune în domeniul agriculturii au condus la colaborarea lor pentru realizarea proiectului „Centrul de afaceri în agricultura Ciumeghiu – Mehkerek”. Printre aceste probleme, primarul de Ciumeghiu a identificat: lipsa formelor asociative şi a organizaţiilor profesionale puternice, nivelul redus de consultanţă agricolă, dispariţia treptată a cercetării agricole, lipsa spaţiilor de birouri.

„Prin acest proiect se crează infrastructura necesară dezvoltării afacerilor din Ciumeghiu şi Mehkerek, deoarece aceste zone sunt preponderent agrare, si se confruntă cu o agricultură de subzistenţă. În acest sens se vor reabilita două clădiri: una în Ciumeghiu şi alta în Mehkerek, care servesc ca Centre de afaceri în agricultură, oferind beneficiarilor spaţii de birouri, două săli de conferinţe, şi două de expoziţii. Pentru promovarea şi întărirea relaţiilor dintre agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zona Bekes – Bihor, se vor organiza expoziţii tematice, atât în Ciumeghiu, cât şi în Mehkerek”, spune primarul Gheorghe Huple.

În cadrul programului se vor organiza şi cursuri comune de antreprenoriat în agricultură cu scopul de a îmbunătăţi modul de organizare şi derulare a afacerilor din mediul rural, şi creşterea abilităţii de a transforma ideile de afaceri în actiuni concrete. Prin acest proiect se vor oferi şi servicii de consultanţă pentru dezvoltare rurală.

Pentru a facilita schimbul de informaţii şi pentru a îmbunătăţi promovarea serviciilor s-a creat un site comun şi va avea loc un forum comun de cooperare. Totodată se va realiza o bază de date tranfrontalieră, cu producătorii agricoli, pentru a eficientiza utilizarea terenurilor, specializarea producătorilor prin schimburi de experienţă între cele două părţi, urmărind apropierea agenţilor economici din zona de frontieră, pentru a facilita dezvoltarea rurală şi a întări coeziunea economică şi socială.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !