Primul coş cu legume naturale, livrat

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Primul coş cu legume naturale, livrat
Primul coş cu legume ASAT Oradea 2014 – parteneriat local de solidaritate, între un grup de consumatori din urban și un agricultor din ruralul de proximitate, adepți ai agriculturii naturale – a fost livrat.

Anul acesta în parteneriatul cu producătorul din Tămaşda s-au înscris 15 orădeni. Primul coş din acest an a conţinut salată, ceapă verde, usturoi verde, hrean, leurdă, pătrunjel, leuştean, ridichi şi spanac. De acum şi până în luna noiembrie în fiecare săptămână, orădenii preocupaţi de ceea ce pun pe masă, vor primi un coş cu legume obţinute în mod tradiţional în gospodăria ţărănească de către Liviu Negrescu, producătorul din Tămaşda.

„Am rămas în această iniţiativă şi în al doilea an deoarece îmi place foarte mult să găteasc, am un blog culinar și vreau ca eu și familia mea să mâncăm sănătos”, ne-a spus Sidonia Toncean, beneficiara unui coş cu legume.

Cei care doresc să se înscrie în acest parteneriat mai au această posibilitate, mai fiind câteva locuri disponibile.

Funcţionare

Sistemul funcţionează simplu. Se încheie parteneriate între cetăţenii din mediul urban care consumă produsele agricole şi micii producători de proximitate. Consumatorii pot chiar să viziteze ferma producătorului, pentru a vedea cum este produsă o parte din hrana lor zilnică. Preţul unui abonament anual aferent sezonului agricol 2014 este de 1.285 lei. Numărul total de coşuri furnizate în cadrul abonamentului unei singure familii partenere este de 28. O familie poate încheia două sau mai multe abonamente diferite, în cazul în care optează pentru o cantitate mai mare de produse. Plata abonamentului se face în nouă tranşe, din care două constituie avans pentru susţinerea unor lucrări agricole specifice agriculturii naturale.

În parteneriatele ASAT, riscurile şi beneficiile sunt co-partajate între producător şi consumatori. În cazul unor calamităţi sau condiţii extreme care afectează recolta, micul producător primeşte acelaşi preţ per abonament, chiar dacă coşul nu va conţine toate produsele estimate. În cazul unui an optim, recolta va înregistra surplus la mai multe produse. Agricultorul se angajează ca toată recolta de pe suprafaţa cultivată în parteneriatul ASAT să fie distribuită în mod egal către familiile partenere. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt beneficiarii surplusului, fără însă a mai plăti suplimentar preţului abonamentului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !