Primul heliport pe spital din ţară, la Judeţean

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
27Comentarii
Primul heliport pe spital din ţară, la Judeţean
Din august se dă în folosinţă primul heliport de pe spital, la Judeţean.

După patru ani de stres, constrângeri datorită unor reguli de fier, după o grămadă de acte şi de strâns sponsorizări, din august se estimează că va fi dat în folosinţă primul heliport construit pe spital din România – pe acoperişul etajului IV al Spitalului Judeţean Oradea.

Heliportul e gata

Perimetrul de 25/25 m de la Judeţean, pe care va ateriza elicopterul SMURD pentru a prelua bolnavii de este gata. Construcţia primului heliport din ţară pe spital a demarat în 2011 şi s-a finalizat acum, urmând să se încheie unele acte de avize, autorizarea urmând a se primi anul viitor.

Construit pe stâlpi imenşi, cu plase de jur împrejur, cu o sumedenie de elemente de siguranţă, heliportul va avea rolul de a salva vieţi omeneşti, economisindu-se minute în preluarea bolnavilor cu elicopterul SMURD de la Arad şi Târgu Mureş.

Construcţia heliportului a costat în jur de 250.000 euro, la care se adaugă taxe de autorizare încă vreo 60.000 de euro. Banii au fost strânşi de la mai multe firme, începând cu Rompetrol, dar şi de la Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea, a spus dr. Hadrian Borcea, de la UPU-SMURD Bihor.

Singura instituţie abilitată să autorizeze heliporturi este Autoritatea Aeronautică. Aceasta are un set de reguli extrem de stricte care trebuie respectate întocmai pentru a emite autorizaţie de funcţionare, explică medicul.


Pe acoperişul et. IV de la Spitalul Judeţean

Primul din ţară

Heliportul de pe acoperişul etajului IV de la Spitalul Judeţean este singurul din ţară construit pe o unitate medicală. Nici măcar la Bucureşti nu există un heliport pe spital, elicopterele aterizând pe terenuri din apropierea unităţilor spitaliceşti, informează doctorul.

De altfel, singurul heliport autorizat este la Craiova şi cel de la Constanţa e în curs de a fi autorizat, precizează medicul.

La ora actuală, elicopterul SMURD aterizează pe Stadionul Iuliu Bodola din Oradea, bolnavii fiind aduşi aici de prin spitalele orădene sau de la locurile unde au fost găsiţi pe raza Oradiei. Elicopterul preia bolnavi şi din judeţ. Odată ce se va deschide heliportul, pacienţii critici internaţi la Judeţean vor fi cei mai avantajaţi fiindcă vor ajunge direct din salon în elicopter.

Heliport şi la Beiuş

Au început primele demersuri şi la Beiuş, pentru construcţia unui heliport la 3 km de clădirea Primăriei a informat dr. Borcea. Necesitatea unui heliport acolo este dată de numărul mare de oameni care ajung în stare critică (15 lunar) şi unii nu pot fi salvaţi din pricina timpul care se scurge până când bolnavii ajung în unitatea medicală unde pot fi trataţi corespunzător.

Ideea unui heliport la Beiuş aparţine reprezentanţilor Holcim, care sunt parteneri cu Fundaţia SMURD pe plan naţional. Tot Holcim este sponsor principal al heliportului ce se va construi la Beiuş.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor