Pro Democrația: legea națională, valabilă și local

De Cristina Ghilea
1Comentariu
Pro Democrația: legea națională, valabilă și local
© Foto: arhivă
În preajma votării noului „Regulament privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea”, Asociația Pro Democrația reclamă incongruențe între textul municipalității și cadrul legal.

Prima dintre observații se referă la intenția Primăriei de a impune asociaţiilor de proprietari obligația preluării spațiului verde din jurul blocurilor.

„Art. 123, alin. (1) din Legea 215/2001: Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice; Art. 124 Consiliile locale și consiliile județene pot da în folosință gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile și imobile proprietate publică sau privată locală ori județeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Trebuie avut în vedere că, asociaţile de proprietari nu intră în niciuna din acele categorii de persoane juridice fără scop lucrativ. Oricum, activitatea de binefacere sau de utilitate publică nu se referă la administrarea sau folosința spațiilor verzi. Mai mult, o autoritate publică nu poate obliga o persoana juridică privată să ia în administrare domeniul public sau privat al orașului. O asemenea măsură nu poate fi obligatorie şi nu este, din punctul nostru de vedere, nici măcar posibilă sau legală”, se arată în comunicatul Pro Democrația.

Organizația insistă, chiar, că „practic, preşedintele unei asociații de proprietari (din Oradea în cazul nostru) comite o nelegalitate dacă semnează un protocol privind administrarea spaţiilor verzi ale municipiului pentru că, acel document nu are temei legal, activitatea impusă de Primărie excedând scopului privind administrarea şi gestionarea proprietăţii comune a Asociaţiei”.

În opinia semnatarului, Vântu Bogdan – Președinte APD Oradea, prevalează articolul de lege care prevede că: „Administrarea spaţiilor verzi proprietate publică este exercitată de autorităţile administraţiei publice locale şi de alte organe imputernicite în acest scop”.

Asociaţia de proprietari nu este autoritate a administratiei publice locale, nici organ, care ar fi o parte componentă a autorităţii, mai zice comunicatul. Regulamentul privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan se va afla azi, pe ordinea de zi a Consiliului local.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor