Probleme la comercializarea de legume – fructe

De Dan Birta
Legumele şi fructele trebuie cumpărate din locuri autorizate
Legumele şi fructele trebuie cumpărate din locuri autorizate
30 de comercianţi au fost amendaţi de Protecţia Consumatorilor cu aproape 55.000 de lei.

Comercianţii de legume – fructe se confruntă cu numeroase probleme la vânzarea acestora. Din 34 de operatori economici verificaţi de Protecţia Consumatorilor Bihor, doar patru au fost în regulă. Controalele efectiate de protectorii consumatorilor au fost în conformitate cu programul de control aferent trimestrului III 2015. În luna iulie 2015, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete precum şi a pastei de tomate în magazine alimentare, hiper/supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.

Deficienţe

Principalele deficienţe constatate au fost următoarele: lipsa documentelor însoţitoare care să ateste încadrarea legumelor şi fructelor comercializate în cerinţele de calitate din standardele de comercializare specifice; lipsa elementelor necesare informării consumatorilor cu privire la: ambalatorul produsului; produsul; specia sau soiul; ţara de origine; categoria de calitate; calibrul (dacă este cazul); utilizarea mijloacelor de măsurare – cântare – care aveau verificarea metrologică expirată; neafişarea în mod vizibil a preţurilor de vânzare ale produselor.

„În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 34 operatori economici, fiind constatate abateri la 30 dintre aceştia. Au fost întocmite 30 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 54.600 lei”, ne-a informat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.

Sfaturi pentru consumatori

La achiziţionarea legumelor şi fructelor trebuie solicitat vânzătorului să arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora. Produsele care prezintă aspect necorespunzător, alterat, semne de mucegai, produse neinuforme, trebuie refuzate. „Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. La cumpărare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea, sau siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi produse din locuri neautorizate”, recomandă comisarul şef al CJPC Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !