Procesul SOS Dogs, amanat

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Opozanţii HCL-ului, pe holurile Tribunalului
Opozanţii HCL-ului, pe holurile Tribunalului
Prima înfăţişare în procesul intentat de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor s-a terminat în coadă de peşte.

Instanţa a decis să amâne pronunţarea unei decizii până pe 24 octombrie. Ambele tabere, susţinătorii SOS Dogs şi reprezentanţii Municipalităţii, sunt încrezători în şansele lor de a câştiga.

Miercuri a avut loc prima înfăţişare în procesul intentat de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) Consiliului local, la Tribunal. Miza acestuia este suspendarea aplicării hotărârii de consiliu local (HCL) 505/28.08.2012 şi Regulamentul de organizare şi funcţionare, cadrul juridic şi condiţiile în care se desfăşoara Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Oradea.

HCL e ilegală!

„Pronunţarea sentinţei s-a amânat pentru 24, luna aceasta, dată până la care părţile trebuie să depună concluziile scrise în urma şedinţei de azi. Dacă vom avea câştig de cauză, HCL-ul se suspendă”, spune Ruxandra Bizera, avocata FNPA.

„Noi considerăm că argumentele noastre trebuie să fie acceptate”, insistă jurista, apreciind că HCL-ul încalcă legislaţia în vigoare, pentru că ordonanţa guvernamentală pe care se bazează HCL-ul nu mai e valabilă în ceea ce priveşte eutanasia. În opinia Ruxandrei Bizera, Legea de protecţie a animalelor din 2008 este actul care se aplică inclusiv câinilor vagabonzi iar aceasta interzice eutanasierea animalelor cu excepţia câtorva categorii bine stabilite. Avocata insistă şi că taxele instituite de regulament pentru recuperarea câinilor de străpânii lor, de la adăpostul ADP, este abuzivă. În opinia sa, o atare taxă se justifică la a doua sau a treia „abatere” a proprietarului de câine.

Ba-i legală!

Procesul judecat joi este unul „de urgenţă”. Bizera spune că organizaţia nonguvernamentală pe care o reprezintă aşteaptă, în continuare, răspunsul municipalităţii la contestarea HCL-ului, ca etapă prealabilă demarării unui proces pe fond.

De cealaltă parte, reprezentanţii Municipalităţii insistă că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 155 produce efecte, motiv pentru care Regulamentul se înscrie în litera şi spiritul acesteia. Aceştia consideră un atu faptul că Prefectura a dat avizul de legalitate HCL-ului. Ce-i drept, acesta a venit chiar în ajunul procesului, deşi decizia consilierilor orădeni datează de la finalul lui august.

Taguri: , ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor