Procurorul general Niţu, la analiza PCA Oradea

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Tiberiu Niţu
Tiberiu Niţu
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea s-a mândrit cu mai multe soluţionări şi măsuri asiguratorii în 2014.

Marti, în prezenţa procurorului general Tiberiu Niţu al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procurorilor Florentina Gavadia, Gheorghe Muscalu şi Dan Chiujdea (membri sau consilieri ai CSM), a judecătorului Andrei Rus – preşedinte al Curţii de Apel Oradea, a şefului Poliţiei Bihor, chestor Liviu Popa şi a şefului Poliţiei Satu Mare a avut loc Adunarea generală a procurorilor, în care s-a dezbătut şi evaluat activitatea pe anul trecut a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Oradea şi a unităţilor subordonate.

„Din statistica şi din raportul prezentat de procurorul general al PCA Oradea – Aurel Mascaş, a rezultat că s-au soluţionat, în anul 2014, mai multe dosare decât în anii precedenţi, în condiţiile în care indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri, fapt posibil printr-o mai bună organizare şi
eficientizare a activităţii”, a transmis purtătorul de cuvânt al PCA Oradea, Tiberiu Sigheartău.

45 de milioane recuperate

În activitatea operativă, a fost sporită reactivitatea în soluţionarea cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de conflict de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă, şi în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului. Astfel, în cauzele de evaziune fiscală, soluţionate în cursul anului 2014, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului în valoare de 45.271.543 lei, de peste 4 ori mai mult faţă de anul 2013 când măsurile asiguratorii luate s-au cifrat la 10.840.275 lei.

Alte domenii de activitate care au înregistrat creşteri, în anul de referinţă, sunt activitatea de urmărire penală efectuată de procurori, precum şi activitatea de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

„Din luările de cuvânt ale participanţilor, a rezultat că anul 2014 a fost un an de referinţă, cu impact major asupra întregului sistem judiciar din România, marcat de intrarea în vigoare, începând cu 1 februarie 2014, a Noului Cod penal, precum şi a Noului Cod de procedură penală. În acest context, obiectivele prioritare au fost îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale, prin creşterea fermităţii şi operativităţii, pregătirea permanentă a procurorilor care participă la activitatea de judecată, unificarea practicii judiciare, aplicarea constantă a Strategiei de dezvoltare a justiţiei, ca serviciu public, pentru perioada 2010-2014”, a mai sintetizat procurorul Sigheartău.

În urma dezbaterilor, s-a concluzionat că procurorii, în virtutea rolului fundamental pe care îl au în realizarea justiţiei penale, trebuie să acţioneze ferm, în continuare, pentru asigurarea stării de legalitate cu privire la valorile ocrotite prin mijloace de drept penal, consolidarea capacităţii de investigare a faptelor penale şi a independenţei procurorilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !