Producătorii de energie regenerabilă, spre faliment

De Dan Birta
Turbinele eoliene din parcul Târguşor au fost demontate
Turbinele eoliene din parcul Târguşor au fost demontate
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES a semnalat, în repetate rânduri, situația delicată în care se află producătorii de energie din surse regenerabile, atrăgând atenția asupra efectelor reducerii cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, cotă care a fost stabilită de ANRE pentru 2016 la 12,15% faţă de 17% cât era iniţial prevăzut în Legea 220.

Scăderea continuă a cotei a generat un excedent de certificate verzi, estimat la 5,5 – 6 milioane bucăți la sfârșitul anului în curs. Aceasta, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi majore pentru producătorii mici şi medii, mulți dintre aceștia riscând falimentul.
Monsson Group, un important investitor autohton în domeniul energiilor regenerabile, a ajuns să fie generatorul unei noi premiere nefericite în România. Compania a transmis un prim semnal, luând recent decizia de a demonta turbinele eoliene din parcul Târguşor de 27 MW (judeţul Constanţa), ca urmare a reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani şi a incertitudinii din piaţa de energie regenerabilă.

„Nu cerem facilități sau ceva în plus de la statul român. Guvernul ar trebui să mențină reglementările emise în momentul realizării investițiilor în energie din surse regenerabile, pe care să nu le mai modifice, altfel mulți producători vor intra în faliment”, spune Florin Madar, proprietarul grupului TEMAD din Brașov, cu peste 300 angajați.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !