Proiect inedit: „Esti de neînlocuit…!”

De Alexandra Lăzureanu
Proiect inedit la Penitenciar FOTO: Penitenciarul Oradea
Proiect inedit la Penitenciar FOTO: Penitenciarul Oradea
Având în vedere creşterea alarmantă, în ultimii ani, a numărului de persoane care recurg la acte de suicid, direcţia de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a proiectat, cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului (10 septembrie), organizarea, la nivelul tuturor unităţilor de deţinere, a unui eveniment care vizează creşterea gradului de conştientizare, de către personal şi de către deţinuţi, a faptului că, unii dintre semenii noştri, aleg să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situaţii de viaţă problematice şi că, deseori, solidaritatea şi sprijinul oferit de cei din jur contribuie la depăşirea acestora.


În cadrul acestui proiect, săptămâna trecută, în Penitenciarul Oradea, s-au desfăşurat activităţi şi manifestări ştiinţifice care au avut ca scop sensibilizarea şi conştientizarea tuturor deţinuţilor şi cadrelor, cu privire la fenomenul sinuciderii.

Aceste activităţi au constat în organizarea unei prelegeri în cadrul aşezământului de detenţie la care au participat specialişti şi persoane din rândul colaboratorilor care au oferit deţinuţilor informaţii de interes privind fenomenul suicidar. Un rol important în transmiterea mesajului esenţial al proiectului l-a avut preotul capelan, Dan Lele, care le-a vorbit deţinuţilor despre morala creştină şi le-a împărtăşit propriile experienţe în sprijinirea persoanelor aflate în impas existenţial. În finalul întâlnirii s-au acordat diplome celor care au fost desemnaţi căştigători în concursul de eseuri şi de desene, concurs care a fost declanşat începând din luna august. Activitatea a fost transmisă în timp real prin televiziunea cu circuit închis, astfel că toţi deţinuţii au putut să beneficieze de informaţiile diseminate.

De asemenea s-au organizat două întâlniri între deţinuţi şi mediul de suport, mediate de asistenţii sociali şi care au avut ca scop întărirea legăturilor cu familia de apartenenţă sau cu cea constituită şi stabilizarea afectivă şi comportamentală a deţinuţilor vulnerabili din punct de vedere psiho-emoţional.

În paralel cu activităţile destinate deţinuţilor s-au desfăşurat şi sesiuni de informare a personalului de supraveghere cu privire la simptomatologia depresiei şi semnele pe care le prezintă un deţinut cu intenţii de suicid.

„La reuşita proiectului şi-a adus contribuţia şi Asociaţia Cărarea Vieţii, care a tipărit pliante tematice care au fost distribuite pe toate secţiile de deţinere” explică Adina Claudia Bîrda,purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !