Proiectil de calibru 120 de milimetri găsit pe strada Ceyrat

De Oana Farcas
Reactualizat la:
Proiectil de calibru 120 de milimetri găsit pe strada Ceyrat
© Foto: ISU Bihor
Un proiectil neexplodat, despre care se presupune că ar data din Al Doilea Război Mondial, a fost găsit de câțiva muncitori pe strada Ceyrat din Oradea.

În urma unui apel primit prin Sistemul Unic de Urgență 112, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost mobilizat pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată. Astfel, joi, în jurul orei 13:55, pompierii militari au intervenit pe strada Ceyrat, unde, în timpul efectuării unor lucrări de nivelare a unui teren viran, a fost descoperită o muniție.

După identificarea acestuia, un proiectil de calibru 120 de milimetri provenit din cea de-a doua conflagraţie mondială, specialiştii pirotehnişti au procedat la cercetarea zonei în vederea depistării altor posibile muniţii, după care au transportat şi depozitat proiectilul în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii ulterioare prin explozie controlată.

Sfaturi la găsirea de muniții

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor și elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajelor specializate.

De asemenea, se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !