Promisiuni de tramvaie noi, alocări bugetare pentru vechituri

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
10Comentarii
Promisiuni de tramvaie noi, alocări bugetare pentru vechituri
Proiectul de rectificare a bugetului a adunat majoritatea necesară promovării, 350.000 de euro alocaţi pentru cumpărarea de tramvaie second.

Până în 2024, Oradea ar urma să aibă o flotă de tramvaie „într-o stare foarte bună” – aceasta este promisiunea primarului Ilie Bolojan, lansată cu ocazia rectificării bugetare de joi, ocazie cu care s-a aprobat alocarea de fonduri suplimentare inclusiv pentru OTL SA.

Licitaţie ratată

În februarie, la începutul acestui an, Primăria anunţa iniţierea unui proiect de modernizare a câtorva tramvaie Tatra T4D + B4D, după o demolare realizată de OTL SA, Astra Vagoane Arad, Electroputere VFU Paşcani şi Universitatea Oradea. Se dorea recondiționarea sau înlocuirea șasiului, boghiului, a tracțiunii şi caroseriei, a interiorului, care urma să fie dotat cu sistem de climatizare și de încălzire. Costul unei astfel de lucrări era estimat la 406.000 euro.

proiect-tramvai-oradea-_8_ Proiect tramvai recondiționat ©

De atunci, Primăria a lansat două licitaţii pentru a găsi executantul acestei operaţii de „lifting” tehnic la care, însă, nu s-a prezentat nimeni. În aceste condiţii, primarul Ilie Bolojan a anunţat decizia executivului de a schima destinaţia banilor. 350.000 de euro vor fi alocaţi pentru achiziţia de tramvaie second-hand. „Banii pentru recarosare vor fi direcţionaţi spre tramvaie second-hand modernizate. Acestea sunt la 25.000 – 35.000 de euro fiecare”, a precizat edilul.

Bolojan a ales să „ambaleze” vestea primenirii OTL cu vechituri alături de o promisiune mai veche dar a cărei realizare este pe cât de îndepărtată pe atât de prezumtivă. A reiterat promisiunea că Primăria are în vedere şi achiziţionarea unor tramvaie noi, prin proiectele finanţate în baza Planului de Mobilitate Urbană.

„Înclinăm să mergem pe achiziţia unei flote de tramvaie, primele livrate la început şi apoi câte unul pe an”, a explicat primarul planurile foarte îndepărtate ale executivului, condiţionate de finanţările europene. 2024 este orizontul până la care ar trebui să prindă contur aceste promisiuni.

Centrală nouă sau modernizare

Un alt capitol al rectificării de buget se referă la sistemul de termoficare. La o iarnă de la inaugurarea centralei noi, pe gaz, a oraşului, executivul anunţă noi investiţii substanţiale în acest sector. „Alocăm o sumă de 150.000 lei pentru realizarea unui studiu din care să rezulte care va fi investiția pe care noi o vom realiza în anii următori în partea de producție a energiei termice”, a spus Ilie Bolojan. Variantele sunt de modernizare a vechiului cazan pe gaz, prin montarea de arzătoare noi pe cazanul aflat încă în exploatare sau cumpărarea unei centrale noi, cu o capacitate la jumătatea celei inaugurate recent. Pentru prima variantă, Bolojan a enunţat estimarea costului, la 10 milioane de euro.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor