Propunere: Fostul cinema Libertatea – complex cultural multifuncţional

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
6Comentarii
Propunere: Fostul cinema Libertatea – complex cultural multifuncţional
Viceprimarul UDMR vrea ca următorul Executiv al PMO să reuşească reabilitarea patrimoniului arhitectural din Palatul Vulturul Negru.

Candidat UDMR la Primăria Oradea, viceprimarul Huszar Istvan are un vis cu fostul cinema Libertatea, din Palatul Vulturul Negru. Astăzi lăsată în paragină, superba sală de odinioară a devenit depozit pentru şantierul firmei Constructorul Sălard, ce reabilitează exteriorul clădirii.

3

„Este un vis de-al meu, ca această incintă să se transforme într-un proiect cultural. Această sală de concerte este unică în România şi în Europa. Acustica este foarte bună, iar viitorul Executiv al Primăriei va trebui să identifice resursele pentru realizarea acestui proiect”, afirmă Huszar, din sala fostului cinema. O sală despre care spune că a fost locul de plecare a teatrului de operetă din Budapesta, de la începutul secolului XX.

De la 5 milioane

Huszar speră că ansamblul superbelor săli din Palatul Vulturul Negru (sălile A, B şi C ale cinema Libertatea) va fi reabilitate printr-un proiect pe fonduri europene. Iar dacă nu, este de datoria administraţiei locale să pună în valoare acest patrimoniu arhitectural, fie şi din bugetul local, crede udemeristul. „Reabilitarea acestei săli ar costa circa 5 milioane de euro”, spune Huszar, referindu-se la fosta sală A a cinema Libertatea.

2

„Am avut discuţii cu cei care au lucrat la asemenea interioase. Va fi necesară îndepărtarea vopselei în ulei. Va trebui refăcută încălzirea, reţeaua de electricitate”, afirmă cel care crede cu tărie că reabilitarea interioarelor din Palatul Vulturul Negru ar ajuta mult turismul cultural din Oradea. Jurnaliştii i-au dat idei lui Huszar pentru găsirea de destinaţii sălilor şi holurilor: pe lângă sală de concerte, sală de bal şi pentru diferite recepţii, posibilă casă de cultură a municipiului, punct de informare turistică (la parter), sală de proiecţii cinematografice cu Oradea de altădată sau Oradea în filme etc.

4

„Vorbim de patrimoniu de rang A, ce ar putea fi transformat într-un complex cultural cu sală de concerte multifuncţională cu scaune mobile, pentru a putea fi organizate inclusiv baluri. Iar în pod s-ar putea amenaja o sală studio”, propune Huszar.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor