Protest la OTL pentru salarii mai mari

Câteva zeci de persoane erau adunat ieri, în faţa sediului OTL
Câteva zeci de persoane erau adunat ieri, în faţa sediului OTL
Angajaţii societăţii locale de transport au intrat în conflict de muncă cu conducerea OTL, nemulţumiţi că nu li se respectă Contractul Colectiv de Muncă, semnat astă-vară, în iunie şi valabil până în 2014.

Marti, în faţa sediului OTL, de pe strada Atelierelor, câteva zeci de salariaţi protestau, fiind dotaţi şi cu pancarte. Protestul este unul organizat, are aprobarea Primăriei şi se face fără a perturba activitatea mijloacelor de transport OTL, ne-a asigurat liderul sindical Virgil Mânz. Acţiunea lor este autorizată şi pentru zilele de azi, mâine şi pâimâine, între orele 11 şi 16. Tot în faţa întreprinderii.

„Contractul Colectiv de Muncă prevedea creşteri salariale în lunile octombrie şi noiembrie, cu minimum 2% şi maximum 10%, în funcţie de situaţia financiară a unităţii”, spune sindicalistul Mânz, care reclamă faptul că direcţiunea OTL nu le-a pus la dispoziţie situaţia financiară şi nici nu a avut urechi să le audă doleanţele. De altfel, comunicarea dintre sindicat şi directorul general Csuzi Istvan a fost o problemă în ultima lună, arată Mânz. „În general o relaţie destul de bună cu domnul Csuzi. Însă, în ultimul timp am fost destul de ignoraţi. În ultima lună nu a mai avut timp de noi. Ne-a invitat pentru data de 10 decembrie. E o dată uşor interpretabilă. Nu facem politică, dar invitaţia e pentru 10 decembrie”, spune Mânz, făcând aluzie la postura de candidat la Parlament a directorului Csuzi. Sindicalistul ne-a spus ulterior că directorul a fixat o întâlnire cu sindicatul pentru azi, la ora 10.

„În fiecare an am avut probleme de acest gen, cu amânarea creşterilor sindicale. Cu fiecare director, din 2000, de când sunt eu lider sindical”, ne mai transmite Mânz.

Sindicatul Transloc din OTL-SA are 500 de membri, din cei 660 de angajaţi. Potrivit celor spuse de liderul sindical, la OTL salariul mediu net este de 1.230 lei. Un vatman are 1.420 de lei salariu de încadrare, pe care nu-i vede în mână, iar un mecanie e încadrat între 1.000 şi 1.400 lei. Şefii de secţii şi cei de la birouri au însă salarii de peste 2.000 de lei, ne încredinţează liderul sindical.

Conducerea nu dă înapoi

La faţa locului a ajuns şi Ioan Purge, directorul economic al OTL. Purge a spus din start că nu se vor face majorări salariale. „Nu se majorează nici cu 2, nici cu 10%. O dată că în Contractul Colectiv de Muncă scrie că se majorează în funcţie de posibilităţile economice. Şi posibilităţi în sensul acesta nu mai sunt. Sumele prevăzute în buget n-ar mai face posibilă o majorare”, ne-a spus directorul economic. Purge spune că OTL a făcut ceva indexări propriilor angajaţi în prima parte a anului. „Legea bugetului pe 2012 prevede că fondul de salarii poate creşte cu cel mult cât e indicele de majorare a preţurilor. Care este undeva la 5%. Aşa ceva în OTL s-a dat încă din luna iunie. E adevărat că în Contractul Colectiv de Muncă scrie să se va mai negocia o eventuală creştere, dar în funcţie de posibilităţi”, a declarat Ioan Purge.

Directorul general Csuzi ne-a declarat că a convocat sindicatul la discuţii abia pe 10 decembrie tocmai pentru a nu se interpreta că rezolvă problema politic, înainte de alegeri. Cât despre creşterile salariale, Csuzi spune răspicat că acestea „nu se vor da”. Însă spune că pot exista nişte ajustări la şoferi şi vatmani. „Corecţii, modificări de grile pentru şoferi şi vatmani pot fi în discuţii la negociere. Dar nicidecum creştere valabilă pentru toţi. Nu putem să ne angajăm la promisiuni incerte”, ne-a declarat directorul general Csuzi.

 

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor