Prototip industrial pentru Oradea 2025, pe fondul tensiunilor politice

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
6Comentarii
Pasztor Sandor, Marcel Boloş, şeful ADR N-V și Traian Bodea
Pasztor Sandor, Marcel Boloş, şeful ADR N-V și Traian Bodea
Şefii Consiliului Judeţean încearcă să avanseze cu Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, în timp ce vicele Bodea acuză liberalii că vor să decredibilizeze instituţia.

În ciuda blocajului din plenul Consiliului Judeţean, administraţia judeţeană încearcă să avanseze cu propriile proiecte. Preşedintele Pasztor Sandor şi l-a atras ca aliat pe directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR N-V) din Cluj-Napoca. Recent, a avut loc o întâlnire între şeful CJ Bihor, preşedintele CA la SC Parcuri Industriale Bihor, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cei ai Universității și mediului de afaceri bihorean. Motivaţia a fost dată de proiectul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, succesul unui Parc Științific și Tehnologic este dat de mediul de afaceri. Oricare dintre companiile de pe piață va putea accesa, în viitor, finanțare doar dacă va exista transfer tehnologic. ,,Va avea prototipul prin Parcul Științific și Tehnologic, Consiliul Județean Bihor punând bazele pentru ceea ce înseamnă Oradea în 2025”, a spus Marcel Boloș, șeful ADR N-V.

Rămâne de văzut care va fi cota de finanţare nerambursabilă pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, prin POR. ,,Această entitate presupune un parteneriat real între administrație și Universitate – pentru că furnizează partea de cercetare și mediul de afaceri. Încercăm să înaintăm cu acest proiect. În funcție de contribuția financiară pe care va trebui să o asigurăm, vom solicita suma maximă de finanțare. Dacă procentul de finanțare este 50% vorbim despre 7 milioane euro, dacă este 2% vom solicita suma maximă”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean.

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea se va întinde pe o suprafață de 6.000 metri pătrați, în zona Facultății de Științe Socio-Umane. Prin Programul Operațional Regional se vor accesa fonduri pentru servicii de furnizare transfer tehnologic, construcția, extinderea și dotarea infrastructurii de inovare.

„Vor anticipate? S-o spună!”

Chiar dacă se încearcă parcurgerea unor paşi administrativi pentru înaintarea pe proiecte, vicepreşedintele CJ Bihor, antreprenorul Traian Bodea (ALDE), deplânge situaţia în care se află Consiliul Judeţean, din perspectivă politică. Bodea acuză Opoziţia PNL că sabotează mandatul conducerii Consiliului Judeţean şi că, de fapt, liberalii sabotează întregul judeţ! Liberalii absentează cronic de la şedinţele CJ Bihor, neputându-se adopta Hotărâri importante pentru judeţ. „Prin acest circ politic, slăbim instituţia ca şi credibilitate”, afirmă Bodea, care-i provoacă pe liberali: „Vor alegeri anticipate? S-o spună! Abia aştept să-i mai batem încă o dată”. Traian Bodea subliniază că primarii PNL au primit 20% din sumele alocate de Consiliul Judeţean, în timp ce liberalii cer măcar o treime la dispoziţia primarilor PNL, având în vedere că au 46 din cei 100 de primari din Bihor. Cu toate acestea, şeful ALDE Bihor nu crede că aceasta este adevărata nemulţumire a PNL Bihor…

Politică pentru cine?

„Nu poţi avea o viziune constructivă pentru un municipiu şi să blochezi 101 UAT-uri din judeţ, doar pentru că nu ai putut avea tu preşedintele la Consiliul Judeţean”, este mesajul lui Bodea către PNL, subliniind că şi ALDE este tot un partid liberal. „Vor să pierdem patru ani din viaţa bihorenilor? Nu asta trebuie să fie atitudinea unui partid liberal şi a domnului Ilie Bolojan”, se exprimă Bodea.

Traian Bodea îi asigură pe liberalii opozanţi că alianţa PSD-UDMR-ALDE nu va putea fi desfăcută în acest mandat şi îi avertizează pe conducătorii PNL Bihor că sunt primari PNL din judeţ care nu agreează tactica nihilistă afişată de PNL la Judeţ. „Sunt primari PNL din judeţ care nu consideră această atitudine drept benefică. Cel puţin 7 – 8 primari sunt nemulţumiţi de această atitudine a colegilor lor din Consiliul Judeţean”, avertizează Bodea, dispus să primească primari liberali în ALDE. „Până la urmă, facem politică doar pentru noi şi pentru partid? Trebuia să ai cumva anumite avantaje şi acum, din Opoziţie, nu le mai ai?”, îşi întreabă Bodea adversarii politici, convins că ce se întâmplă acum la CJ Bihor nu s-ar putea întâmpla în Franţa sau Germania… În acest context, vicele CJ Bihor se teme pentru soarta proiectelor de infrastructură Drumul Apusenilor şi a proiectului strategic pe sănătate, pentru judeţul Bihor.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor