Radu Tirle va fi inlocuit de la CJ Bihor

Radu Ţîrle
Radu Ţîrle
Plenul Consiliului Judeţean se va întruni joi pentru a schimba şeful acestei instituţii, Radu Tirle.

Consilierii judeţeni sunt chemaţi să voteze un „proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept a calității de președinte al Consiliului Județean Bihor a domnului Țîrle Radu, înainte de expirarea duratei normale a mandatului”.

În acelaşi timp, consilierii judeţeni vor trebui să decidă către care dintre cei doi vicepreşedinţi vor delega atribuţiile preşedintelui. Surse din Consiliul Judeţean susţin că favorit la preluarea atribuţiilor prezidenţiale este vicepreşedintele liberal, Dumitru Voloşeniuc. Convocarea şedinţei s-a făcut de către celălalt vicepreşedinte, Kiss Alexandru (UDMR).

Ce zice legea

Constatarea încetării mandatului preşedintelui Ţîrle se va face în baza unui referat întocmit de secretarul Judeţului, Carmen Soltănel. În urma notificării depusă de Radu Ţîrle, prin care acesta a anunţat că s-a înscris în PDL, Soltănel a emis un referat în care scrie că „se impune aplicarea” mai multor prevederi legale. Motivele invocate de către Carmen Soltănel sunt aceleaşi cu acelea invocate de USL săptămâna trecută, când social-liberalii au cerut prefectului constatarea încetării mandatului lui Ţîrle. În referatul său, secretarul Judeţului a invocat articole din Legea 14/2003 şi 393/2004. „Calitatea de președinte al consiliului județean încetează de drept, concomitent cu pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales”; „înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior” – sunt prevederile legale ce se aplică în cazul Ţîrle, invocate atât de USL, cât şi de Soltănel.

Reamintim că în 2008 Radu Ţîrle a fost ales preşedinte al CJ Bihor din partea PNL, prin vot uninominal. Acum, însă, Ţîrle candidează pentru aceeaşi funcţie, dar ca membru PDL.

Pentru ca procedura legală să fie completă, referatul secretarului de Judeţ trebuie urmat de Ordinul prefectului. Contactat de JB, prefectul Gavrilă Ghilea a transmis că va emite un Ordin pentru constatarea încetării mandatului preşedintelui CJ.

USL condamnă atitudini

USL Bihor a revenit miercuri, printr-un comunicat de presă, asupra problemei demisiei lui Ţîrle. Social-liberalii spun că gestul lui Ţîrle, de a nu demisiona, ci doar de a informa secretarul Judeţului despre candidatura sa din partea PDL, este „un gest de lașitate, ce dovedește că domnul Țîrle nu se poate obișnui cu idea că nu va putea folosi mașinile Consiliului Județean în deplasările de campanie”. De asemenea, prefectul Gavrilă Ghilea este criticat pentru lipsa sa de poziţie „în aceste șase zile”.

„Ținând cont de gravitatea situației, normal ar fi fost ca dumnealui să iasă în public a doua zi de la semnalarea USL și să dea asigurări bihorenilor că legea va fi respectată și în cazul candidatului Radu Țîrle. Sau cel puțin așa ar fi trebuit să facă un prefect responsabil și apolitic”, se arată în comunicatul USL. „În fața acestor evidențe, ne este clar că, dacă USL Bihor nu ar fi cerut acest lucru în mod public, domnul Radu Țîrle nu avea de gând să facă acest demers legal și moral și nici actualul prefect al județului să constate starea de ilegalitate”, susţine Biroul de Presă al USL Bihor.

 

 

 

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !