„Râie” cronică la parcarea din Rogerius

De Cristina Ghilea
13Comentarii
Parcarea din Rogerius, năpârlită și după ultima tentativă de peticire
Parcarea din Rogerius, năpârlită și după ultima tentativă de peticire
Soluția găsită este mai scumpă decât pelicula care năpârlește; costul va fi suportat de firma executantă, pentru că lucrarea e încă în garanție.

În primăvara lui 2018, la un an de la inaugurare, edilii promiteau remedierea problemelor apărute la stratul de uzură al parcării etajate din Rogerius. Situația e neschimbată până azi, chiar dacă între timp parcarea a fost preluată de Municipalitate, prin Administrația Domeniului Public SA, și predată Primăriei pentru exploatare. Tentativa de remediere a dat chix, motiv pentru care constructorul a fost nevoit să producă altă variantă de remediere.

„Cei de la Construcții Bihor au promis că marți sau miercuri încep frezarea. Soluția va fi că se frezează toată parcarea și se așterne un strat nou de uzură. Este o problemă tehnică, însă nu pot urca pe parcare cu utilajele grele de așternut asfaltul și nici cu compactorul pentru tasare”, spune viceprimarul Florin Birta.

Ștefan Roșca, specialist de la Construcții Bihor SA, spune că soluția pentru parcarea din Rogerius este rașchetarea stratului superior compromis și impregnarea cu o soluție bituminoasă.

„Soluția penetrează betonul la o adâncime de 5 mm și îl face rezistent la îngheț, la căldură excesivă și la deszăpezirea cu sare. Este livrată de o firmă austriacă. Reprezentanții lor au fost la Oradea săptămâna trecută, să vadă despre ce e vorba”, spune reprezentantul constructorului.

Soluția este mai scumpă decât membrana livrată de firma din Ungaria, iar costul îl va suporta Construcții Bihor.

În proces

Conform viceprimarului, Construcții Bihor SA se judecă cu subcontractorul care a executat stratul de uzură de la parcare, o peliculă care nu a rezistat niciun an.

„Construcții Bihor SA au luat un subcontractant din Ungaria pentru acea soluție, pe care au așternut-o deasupra. Acum se judecă cu firma maghiară, e o pierdere imensă. Firma a dat garanție, au venit și au pus în operă produsul, dar a apărut o reacție chimică și betonul se macină”, spune Birta.

Procesul avansează greu, dat fiind că firma este locată în Ungaria. Parcarea şi pasajul subteran de legătură cu Piaţa Rogerius au suprafața de jumătate ha, costând 18 milioane de lei.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor