Război pentru un petec de asfalt, printre bălţi

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
8Comentarii
Război pentru un petec de asfalt, printre bălţi
Cum Primăria nu a reuşit să facă parcări civilizate după ce a demolat garaje, riveranii se ceartă acum pe un petec de asfalt.


O promisiune neonorată a Primăriei îi bate cap în cap pe riveranii de pe strada Morii nr. 13 cu preşedintele Asociaţiei de Proprietari, Gavril Halaş. Acesta nu înţelege de ce Primăria a montat doi stâlpişori la intrarea între blocuri, pentru a opri accesul autovehiculelor până la scările X13 şi X15. Este vorba despre accesul către cele două scări dar şi către un spaţiu viran din spatele blocurilor, gard în gard cu Selgros, de unde actuala administraţie a dărâmat garajele riveranilor, în urmă cu mai mulţi ani. În loc, însă, nu au „răsărit” decât bălţi şi hârtoape, în locul amenajării cu asfalt promise.

Semnăturile-cheie

Astfel, la iniţiativa riveranului Cristian Negru – vecin de palier cu Halaş – „blindat” cu un tabel în care a strâns 34 de semnături ale vecinilor, în vara lui 2014 Primăria a dat curs solicitării acestuia de a se monta doi stâlpişori pe limba de asfalt, lată de aproape 4 metri, care până atunci facilita accesul maşinilor la scările de bloc ale solicitanţilor, dar şi la blocurile vecine. Motivaţia stă în faptul că, interzicându-se accesul maşinilor, copiii se pot juca liniştiţi în faţa scării, pe singurul petec de asfalt din acel perimetru. Problema este că astfel, accesul la scara blocului X15 este posibil doar pe ocolite, prin bălţi şi hârtoape, potrivite spre a fi negociate de maşini 4×4.

Preşedintele Halaş e nemulţumit că Primăria a încuviinţat, prin comisia de circulaţie, cererea lui Negru şi a vecinilor săi, fără să ţină cont de asociaţie. „Când ne-au dat spaţiile verzi spre folosinţă, am fost buni, chiar dacă acum primim doar amenzi de la Poliţia Locală. Însă pentru o chestiune de acest tip, ca aceasta cu stâlpişorii, nimeni din Primărie nu m-a mai întrebat nimic!”, îşi varsă supărarea Halaş, ţinând să spună că el nici nu are maşină, deci nu îl deranjează în mod personal.

morii 2

Altul este of-ul lui Halaş: o situaţie apărută în 31 decembrie, când Ambulanţa a fost solicitată la un vecin de la etajul 3, salvarea nu a putut intra până la scara blocului X15, paramedicii fiind nevoiţi să alerge cu trusele în mâini zeci de metri şi apoi până la etajul 3 şi înapoi. În cele din urmă, persoana a şi decedat. „Cel mai rău m-a supărat că a murit omul acela în X15, în 31 decembrie. Au pus stâlpişori, dar indicatoare privind accesul sau interzicerea lui nu au făcut. A murit un om de 45 de ani, care a făcut toate acoperişurile blocurilor. Un om harnic, clasa I. Şi el şi nevasta lui, acum văduvă, sunt oameni muncitori, ăsta e adevărul”, ne relatează Halaş, vizibil emoţionat, deranjat şi de atitudinea viceprimarului Mălan, la care a fost în audienţă în acest caz. E viceprimarul care prezidează comisia municipală de circulaţie, ce a încuviinţat montarea stâlpişorilor.

Halaş are o corespondenţă groasă cu Primăria şi arată şi cum stâlpişorii au fost scoşi deja o dată de riveranii ce nu îi vor, doar pentru a fi remontaţi la loc, în toamnă. Problema şefului de asociaţie este că, dacă vecinul Negru a mers la Primărie cu lista de semnături, el, preşedintele asociaţiei, nu are încă decât două semnături pentru înlăturarea stâlpişorilor.

Teren retrocedat!

Pe de altă parte, viceprimarul Mircea Mălan are un răspuns foarte simplu pentru Gavril Halaş: „Să facă o şedinţă de asociaţie, să stabilească faptul că nu vor acei stâlpişori, să aibă tabele cu semnături în acest sens şi atunci vom putea avea în vedere acea solicitare”, e mesajul viceprimarului, adăugând că în comisia municipală de circulaţie sunt luate decizii după constatarea situaţiilor la faţa locului.

În altă ordine de idei, viceprimarul arată că Primăria avea în plan încă de acum doi ani să amenajeze parcare în acel loc, pe amplasamentele fostelor garaje dărâmate, însă există o problemă de natură juridică: o parte din acel teren-cale de acces este privat! Instanţele au retrocedat proprietăţi tocmai într-un spaţiu ce, în mod normal ar trebui să fie public, servind drept cale de acces între blocuri! Urmarea ne-o spune tot Mălan: Primăria s-a reorientat spre alte spaţii de amenajat, fără probleme juridice, iar locuitorii din blocurile de pe Morii rămân cu bălţile şi hârtoapele…8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor