Rebeliune şi conformare între asociaţiile de proprietari

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
1Comentariu
Rebeliune şi conformare între asociaţiile de proprietari
Până acum, suprafața de spații verzi predată celor 821 de asociații de proprietari a ajuns la 85 de hectare.

Cel mai vocal dintre membrii Coaliţiei Rogerius, Ioan Horvath, alături de alţi reprezentanţi de asociaţii de proprietari, sunt reticenţi în a da curs invitaţiei-somaţie primite de la Primărie, referitoare la luarea în administrare a terenurilor din jurul blocurilor administrate. Cum nu s-au prezentat să semneze protocolul de predare-primire, au primit, recent, somaţii de la Primărie în care li s-a pus în vedere să se prezinte în 10 zile pentru preluarea terenului în administrare, alternativa fiind amenda.

„Primăria nu are dreptul să îmi dea mie, cu forţa, în administare un teren. Eu, ca asociaţie, am obligaţia să întreţin condominiile, nicidecum terenurile din jurul blocurilor. Regulamentul de întreţinere a terenurilor prevede cosiri din 6 în 6 luni. Sunt locuri în care iarba nici nu creşte atât de repede”, susţine el. „Ce o să facă cei de la Poliţie, o să vină cu ruleta sau cu şublerul să măsoare firul ierbii?”.
Ioan Horvath spune că va contesta regulamentul de preluare-predare a spaţiilor verzi la Prefectură.

Alţi peste 800…

La începutul lunii, Primăria anunţa că a încheiat protocoale pentru întreținerea spațiilor verzi cu 821 de asociații, în intervalul 19 noiembrie 2018 – 6 februarie 2019, în baza „Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea”.

„De-a lungul anilor, Primăria Oradea a amenajat mai multe spații de parcare, zone verzi, spații de joacă și agrement pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și a conferi un aspect îngrijit cartierelor orașului. În același sens, Primăria Oradea a solicitat asociațiilor de proprietari să contribuie la îngrijirea spațiilor verzi aferente condominiilor și la menținerea curățeniei acestora. În cazul neîncheierii protocoalelor, asociația de proprietari poate fi sancționată contravențional de către Poliția Locală cu o amendă cuprinsă între 2.000 – 2.500 lei. Durata protocoalelor este de 5 ani. Astfel, din totalul de 840 de asociații de proprietari înscrise în baza de date a municipiului, cu 821 au fost deja încheiate protocoale, 4 asociații au refuzat semnarea protocolului, iar 15, deși au fost contactate, nu au reușit din diverse motive să se prezinte în termenul prevăzut pentru încheierea protocoalelor”, a transmis Municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Peste 85 de hectare

Suprafața de spații verzi predată celor 821 de asociații de proprietari, conform hărților GIS pe care Primăria Oradea le are la dispoziție, este de 856.372 mp (85,64 ha).

Regulamentul prevede standarde clare privind întreținerea spațiilor verzi. Conform „Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea”, asociația de proprietari trebuie să execute în perioada aprilie – octombrie, respectiv în perioada 1 – 15 a fiecărei luni, activitatea de cosit a ierbii de pe spațiul încredințat spre întreținere prin protocol.

După data de 16 a fiecărei luni, Poliția Locală va efectua verificări privind realizarea acestei obligații de către fiecare asociație.
Amenzile pentru asociațiile care nu își vor îndeplini această obligație sunt cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor