„Refacem Filarmonica doar la pachet cu şcoala Szacsvay”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Preşedintele Pasztor, în faţa şcolii maghiare Szacsvay din Oradea, o clădire revendicată de romano-catolici, deţinută de Primărie, ce arată tot mai rău de la un an la altul
Preşedintele Pasztor, în faţa şcolii maghiare Szacsvay din Oradea, o clădire revendicată de romano-catolici, deţinută de Primărie, ce arată tot mai rău de la un an la altul
Cum liberalul Bolojan îi cere insistent să refacă clădirea revendicată a Filarmonicii, udemeristul Pasztor cere măsuri ale Primăriei în contrapartidă.

Continuă ping-pong-ul politic-imobiliar între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean. Primarul Ilie Bolojan insistă ca CJ Bihor să-şi reabiliteze clădirea Filarmonicii de Stat, de pe Moscovei, aflată în litigiu cu Episcopia Romano-Catolică. În contrapartidă, preşedintele de la Judeţ, Pasztor Sandor vine cu o altă propunere: dacă Primăria Oradea va reabilita clădirea în care funcţionează Şcoala maghiară „Szacsvay Imre”, de pe strada Eminescu, atunci şi CJ Bihor va reabilita clădirea Filarmonicii, cere preşedintele UDMR al Consiliului Judeţean.

Pasztor subliniază că cele două imobile din Centrul Istoric al Oradiei, „aflate la 400 de metri distanţă” au o situaţie juridică în oglindă, ambele fiind revendicate de prelaţii romano-catolici, de la instituţiile publice locale.

„Sunt dispus sa începem lucrările la „Szacsvay”, în paralel cu cele la Filarmonică. Să demonstrăm că gândim la fel”, este mesajul lui Pasztor pentru primarul Bolojan. „Cred că facem un bine pentru cultura și învațământul din Bihor. Avem aceeași speță la Filarmonică și la școala Szacsvay, unde învaţă 600 de elevi. Doar ca una e la Primărie (imobilul şcolii Szacsvay – n.red.) și alta este la Județ (Filarmonica – n.red). Ambele sunt în litigiu. Mă aștept la normalitate și să mergem mână în mână”, se exprimă şeful UDMR de la Judeţ.

scoala-maghiara-szacsvay-imre-oradea

Demersuri scriptice

Pasztor a arătat că recent, printr-o adresă, a cerut Comisiei naţionale pentru retrocedări, din subordinea Guvernului, soluţionarea litigiului iscat pentru clădirea Filarmonicii. O soluţie întârzie de ani buni să apară în acest caz.

De asemenea, preşedintele CJ a înaintat Episcopiei Romano-Catolice o solicitare pentru încheierea unui nou protocol de colaborare, prin care episcopul Bocskei să se angajeze că, dacă între timp clădirea va fi obţinută de către romano-catolici, aceştia să înapoieze Consiliului Judeţean banii investiţi în reabilitarea imobilului. Pe de altă parte, primarul Bolojan subliniază că există deja un asemenea protocol pentru clădirea Filarmonicii, semnat de fosta conducere a CJ Bihor cu episopul romano-catolic de Oradea.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor