Reglementări piscicole în Bazinul Carpatic

De Cristian Horgoș
La semnarea acordului ungaro-româno-sârb
La semnarea acordului ungaro-româno-sârb
În Ungaria, la Szeged, a avut loc o conferinţă internaţională pe domeniul piscicol, urmată de un acord trilateral.

Oraşul Szeged de pe râul Tisa, a găzduit, în premieră, o trilaterală pe probleme de piscicultură, pescuit sportiv şi pescuit comercial. La conferinţa organizată, pe 22 noiembrie, au participat inclusiv oficiali din Ministerele de resort din Ungaria, România şi Serbia, precum şi dr. Vitalij Bekh din Kiev – care a vorbit despre pescuitul recreativ din Ucraina.

Români la prezidiu

Din delegaţia română, la prezidiu au fost invitaţi Marisanda Pârâianu – şef al Direcţiei de Politici, Strategii şi Proiecte pentru Ape şi Piscicultură în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice precum şi Mihai Togor, preşedintele Asociaţiei Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” Oradea, asociaţie care este custode al mai multor situri naturale de pe Crişul Negru, Crişul Repede şi afluenţi.

În deschidere a vorbit Tamás Bardócz, şeful Departamentului Păduri, Pescuit şi Vânătoare din cadrul Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria. Prezentări interesante despre regulamentele de pescuit au mai susţinut reprezentanţi ai mai multor organizaţii regionale de pescuit din Ungaria , inclusiv căpitanul Busi László al Poliţiei de Apă de pe Tisa precum şi Marija Smederevac din Serbia.

În prezentarea sa, Marisanda Pârâianu a pus accentul pe pescuitul comercial concentrat îndeosebi pe Dunăre şi în Delta Dunării, dar a vorbit şi despre fermele de piscicultură înfiinţate cu sau fără fonduri europene. În context, doamna Pârâianu a amintit că România are, pe lângă 70 de păstrăvării, şi ferme maritime de crescut calcani respectiv midii şi stridii, toate dezvoltate cu fonduri prin POP.

La finalul conferinţei, opt semnatari, printre care Mihai Togor, au parafat un Acord de colaborare pe termen lung care să pună bazele regăsirii şi dezvoltării sectorului piscicol la nivel regional transfrontalier în bazinul Carpatic.

Va fi şi la Oradea

Raportul prezentărilor susţinute la Szeged va fi postat pe site-ul oficial www.vizhalember.hu, pe site-ul partener www.aquacrisius.ro şi va fi înaintat şi Guvernului de la Bucureşti.

„Ca participant direct, secretarul de stat Tamás Bardócz, cel care a coordonat întreaga reformă legislativă în domeniul piscicol din Ungaria a promis că va sprijini, cu tot ce înseamnă aport din partea Guvernului Ungariei, următoarea întâlnire, stabilită la Békéscsaba. A treia întâlnire va fi găzduită de APS Aqua Crisius, la Oradea”, ne-a mai informat Mihai Togor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !