Reinventeaza scoala de meseriasi

De Cristina Ghilea
Reinventeaza scoala de meseriasi
Burse de stat şi de la angajator şi şansa unui job sunt atuurile care ar trebui să atragă liceenii spre şcoala profesională.

Cinci clase cu profil profesional, de interes pentru cei care au trecut de clasa a IX-a, sunt disponibile în programa şcolară din această toamnă. Este primul pas spre resuscitarea învăţământului profesional din Oradea.

Trei colegii tehnice orădene sunt prinse în acest program, calificările disponibile sunt electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, sculer matriţer, electronist aparate şi echipamente, operator CNC şi confecţioner încălţăminte. Programul este de doi ani, după care tinerii pot intra în câmpul muncii sau pot continua şcoala, pentru a da Bacalaureatul. Noutatea acestui program constă în practica pe care elevii o fac nu doar în atelierele şcolare ci şi în fabrici.

„Programul oferă şansa, aproape garanţia unui loc de muncă. Tinerii au astfel, o şansă uriaşă, dacă nu şi-o ratează ulterior”, crede Delia Ungur, administrator al Parcului Industrial Eurobusiness.

150 de locuri sunt puse, din toamnă, la dispoziţia elevilor care au absolvit clasa a IX-a şi care sunt interesaţi de colaborări directe cu companiile din Parcul Industrial. Este un prim pas spre relansarea şcolilor industriale, ambiţie mai veche a administraţiei locale, realizată acum împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Parcul Industrial Eurobusiness şi mediul privat.

Specializările propuse sunt „electromecanic utilaje și instalații industriale” şi „sculer matriţer” la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi , „electronist aparate şi echipamente” şi „operator maşini cu comandă numerică” la Colegiul Tehnic Traian Vuia şi „confecţioner încălţăminte” la Colegiul Tehnic Transilvania. „Cât mai multe clase de licee industriale vor fi transformate în şcoli profesionale”, anunţă primarul Ilie Bolojan. Acesta este partizanul ideii că Oradea oferă prea puţini meseriaşi calificaţi şi prea mulţi absolvenţi de studii superioare care nu-şi pot afla de lucru. În mod surprinzător, din acest program pilot lipseşte Colegiul Andrei Şaguna, în ale cărui ateliere Primăria a investit masiv în contul unui proiect european şi care ani la rând a fost prezentat ca viitor furnizor de muncitori pentru parcul industrial.

Două burse

În încercarea de a momi tineretul spre şcoala profesională cu o durată de doi ani, edilii etalează bursele de stat, de 200 de lei dar şi burse pe care le vor conveni împreună cu companiile private pentru elevii care vor face practică în fabrici. „Învăţământul profesional se întinde pe doi ani, din care anul I este compus din 40% pregătire teoretică şi 60% pregătire practică, iar anul II de studiu va cuprinde 25% pregătire teoretică şi 75% pregătire practică”, spune Daniel Negrean, inspector şcolar general. La finalul celor doi ani, elevii merituoşi au şansa de a primi oferte de locuri de muncă în fabricile unde şi-au făcut practica. Înscrierea în acesteste clase începe din mai. „De multe ori un strungar foarte priceput e mai bine plătit decât un inginer”, insistă şi Delia Ungur, citându-l pe directorul companiei Emerson.

Dacă numărul celor interesaţi pe fiecare dintre clase va depăşi 28 – maximul de elevi într-o clasă, directorii şcolilor pot institui criterii de selecţie, a mai precizat Negrean.

O campanie pentru promovarea mai intensă a ofertei va începe din martie, a anunţat Delia Ungur, reclama fiind gândită aşa încât să ajungă şi la părinţi, nu doar la elevi.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !