Reînvie un târg care s-a organizat 500 de ani

De Veronica Bursaşiu
13Comentarii
Reînvie un târg care s-a organizat 500 de ani
Matei Corvin a dat Urvindului dreptul de organiza un târg a cărui tradiţie s-a întins pe o perioadă de 500 de ani. Târgul se numea Mátyás Vásár.

Primarul Sorban Levente vrea să reînvie tradiţia târgului organizat între Urvind şi Lugaşu de Jos vreme de aproape o jumătate de mileniu, mai exact de la 1475 până în 1940. Primarul de Lugaş spune că atunci se organizau 3-4 zile de târg, ultima zi fiind dedicată vânzării de animale.

Era o tradiţie ca în timpul Corvinilor, anumite localităţi să devină târguri sau să aibă dreptul de a organiza târguri. Sorban Levente spune că târgul de la Urvind a fost organizat prin ordin regal, aşa cum Hunedoara devine târg (= oppidum) al fierului, metal pe care pădurenii îl valorificau pentru alte produse, având valoarea de monedă. Tot în vremea lui Matei Corvin, Clujul primește dreptul de a organiza două târguri anuale – unul în cea de-a doua duminică a Paștelui și al doilea pe data de 5 noiembrie, precum și târguri săptămânale în perioada luni – joi a fiecărei săptămâni.

Primarul Sorban Levente Primarul Sorban Levente ©

Localităţile unde aveau loc târgurile au devenit adevărate centre regionale pentru producția și schimbul de mărfuri. „Noi am decis să organizăm acest târg în ultimul weekend din august. Va fi un târg care se va întinde pe durata a 3 zile, în care dorim să aducem şi anticari, oameni care comercializează lucruri vechi, dorim să organizăm un eveniment care să aibă în timp rezonanţa târgului de la Negreni”, explică primarul Sorban Levente.

Târgul va avea loc între Lugaş şi Aleşd, iar contextul pare a fi unul favorabil, deoarece Primăria Aleşd are un alt concept decât cel cu care s-au obişnuit localnicii până acum să vadă cu prilejul Zilelor oraşului, în sensul că nu se mai doreşte comercializarea de vechituri, primarul Todoca dorind să dea evenimentului o notă uşor elitistă.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor