Renovare cu forţa, pe Corso

De Cristina Ghilea
14Comentarii
Palatul Stern, Palatul Apollo şi Palatul Moskovits Miksa
Palatul Stern, Palatul Apollo şi Palatul Moskovits Miksa
Primarul îi ameninţă cu executarea silită pe cei care nu-şi reabilitează de bună voie faţadele palatelor din Centru.

Proprietarii de locuinţe în palatele de pe Corso sunt destinatarii campaniei de presiune iniţiate de Primărie, cu scopul reabilitării faţadelor. Cele mai importante clădiri monumente arhitectonice din perimetrul central sunt considerate prioritare la renovare, motiv pentru care proprietarii au fost contactaţi de Instituţia Arhitectului Şef din Primărie pentru a pune la punct toate demersurile premergătoare. „Unele dintre ele sunt uşor de reabiliat, pentru că avem concursul proprietarilor”, spune primarul Ilie Bolojan. După Palatul Moskovits din strada Vasile Alecsandri a cărei faţadă este terminată, urmează să intre în renovare Casa Poynar din Piaţa Ferdinand şi Palatul Moskovits Miksa, din Parcul Traian 2.

Reabilitare cu executare

Proprietarii de locuinţe din Palatele Stern şi Apollo, ambele pe Corso, nu sunt chiar încântaţi de cererea edililor. „La Palatul Stern sunt două numere. De pe Republicii 10, 13 din 16 proprietari sunt de acord să participe iar la Republicii 10 A, vor să participe 27 din 29 de proprietari.

„Pentru cei care nu vor fi de acord, vom aplica măsurile legale. Ce înseamnă asta?! Vom începe reabilitarea clădirii. Cei care sunt de acord vor participa cu sumele care le revin în cotă parte a proprietăţii. Pentru cei care nu sunt de acord, va pune banii Primăria şi urmează să executăm aceste sume de la proprietari, prin ipotecarea apartamentelor. Sper să nu ajungem la vânzarea locuinţelor, dar trebuie să facem asta, altfel, se blochează reabilitarea acestor imobile”, zice edilul.

Rezidenţii din Palatul Stern nu sunt chiar deloc interesaţi să plătească pentru reabilitarea palatului. „Nu am reuşit să-i convingem aproape pe niciunul. Ei au aşteptat înţelegeri cu diferiţi investitori care ar urma să reabiliteze în schimbul podului clădirii. În condiţiile în care ai cumpărat un apartament în Palatul Apollo cu cinci sau zece mii de euro, în suprafeţe de 60 sau 80 de mp, cred că este normal să mai dai zece mii de euro pentru că e una dintre zonele centrale şi e o clădire reprezentativă. Merită să aloci 20 – 25 de mii de euro ca să locuieşti într-un spaţiu din centrul oraşului Oradea”, crede Bolojan. Şi aceştia sunt vizaţi de ameninţarea cu executarea silită ulterioară reabilitării, formulată de edilul Bolojan. 

Fact box

Priorităţi în Centrul Istoric

Palatul Moskovits şi Fii – strada Alecsandri 1

Casa Poynar – strada Nicolae Grigorescu

Palatul Moskovits Miksa – strada Parcul Traian 2

Palatul Stern – strada Republicii 10 – 10A

Palatul Apollo – strada Republicii 12

Fostul Hotel Rimanoczy – strada Iosif Vulcan 1

Casa Adoryan I – strada Patrioţilor 6

Casa Adorjan II – strada Patrioţiolor 4

Hotel Parc – strada Republicii 5

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor