Reţinuţi pentru 14 milioane de euro

De Crina Dobocan
Reţinuţi pentru 14 milioane de euro
Şapte persoane au fost reţinute de procurorii DNA Oradea pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind de 14.000.000 de euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea a şapte persoane (Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, Ion Pădure şi Păstorel Florescu), administratori și reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată.

În aceeași cauză, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală cu privire la Vasile Valer Boer, arestat în altă cauză, administrator al SC Oilserv Total Srl Oradea, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada 2008-2012, suspectul Vasile Valer Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară.

Prin aceasta, susţin procurorii, s-a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.

„Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preţ competitiv pe piaţa internă raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit. Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, fiind extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, ca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip «fantomă», similare celor administrate de inculpați, dar având în acelaşi timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL”, se precizează în comunicatul DNA.

Fără accize plătite

Procurorii cred că aceste societăţi erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise.

„Modalitatea de acţiune a celor implicaţi consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL.

Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activităţii infracţionale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor «furnizoare», mai precizează procurorii.

14.000.000 de euro

Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL, prin reprezentantul său legal, Vasile Valer Boer, este de 62.819.772 lei (cca. 14.000.000 euro), din care accize – 26.064.125 lei, TVA – 23.243.488 lei, impozit pe profit – 13.512.159 lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 litri.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. – Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !