Ridicolul iubit de Eliade, la Theo-Cafe

De Veronica Bursaşiu
Ridicolul iubit de Eliade, la Theo-Cafe
Cei interesaţi să disece ridicolul o pot face pe blogul theocafe.wordpress.com sau, live, joi de la ora 17:30, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, cu intrare dinspre bdul Magheru.

Organizatorii citează din Oceanografia lui Mircea Eliade: „Mi se pare că ridicolul este elementul dinamic, creator şi nou în orice conştiinţă care se voieşte vie şi experimentează pe viu. (…) orişice depăşeşte prezentul şi limita vieţii, pare ridicol. Este, însă, un alt aspect al ridicolului care mă interesează: este disponibilitatea, veşnica viaţă, veşnica posibilitate de rodire a unui fapt, a unui gând sau a unei atitudini ridicole (…) Ridicolul este o formulă lansată de oameni contra sincerităţii. Nu există act uman, sincer – care să nu fie ridicol. Şi ceea ce este cu adevărat înălţător în dragoste este însuşi faptul că a reuşit să suprime ridicolul între două fiinţe, să suprime cenzura aplicată reflex sincerităţii lor. Dragostea nu este ridicolă decât pentru o a treia persoană. Celelalte mari sincerităţi sunt ridicole chiar şi pentru persoana a doua”.

Iar în invitaţie, Ionuţ Mihai Popescu mai arată că „În lumea contemporană e nevoie de dialog. Preambulul dezvoltării critice a oricăror concepte filosofice sau teologice este schimbul de idei şi împărtăşirea opiniilor de către cei interesaţi”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !