România, a doua creştere economică din UE

De Dan Birta
Reactualizat la:
A doua creştere economică din UE
A doua creştere economică din UE
Creşterea economică a României din trimestrul patru este mai mult decât dublă faţă de creşterea înregistrată în UE.

Veşti bune pentru economia României. Potrivit ultimelor date făcute publice de Eurostat (Oficiul European pentru Statistică) România a înregistrat a doua creștere economică din UE în trimestrul IV din 2015 (3,8%), comparativ cu trimestrul IV din 2014. Doar Slovacia este plasată în faţa noastră, cu o creştere economică de 4%. Pe locul trei se plasează Polonia cu 3,6%, pe patru Spania cu 3,5% şi pe cinci Bulgaria, cu 3,1%. Scăderi ale economiei în trimestrul IV 2015 faţă de perioada similară din 2014 au fost înregistrate în Grecia (-1,9%) şi Finlanda (-0,2%).

Eurostat arată că economia zonei euro a crescut cu 1,5% în trimestrul IV din 2015, după un avans de 1,6% în trimestrul precedent. Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,8%, ușor mai mică decât cea înregistrată în perioada iulie-septembrie, de 1,9%.

România se plasează pe locul doi din UE (alături de Polonia), la creşterea produsului intern brut (PIB) în trimestrul patru de anul trecut. Pe locul întâi se plasează Estonia cu o creştere a PIB de 1,2. Imediat în urma României se clasează Ungaria (1%), Spania şi Bulgaria, fiecare cu câte 0,8%, Marea Britanie şi Lituania cu câte 0,5%. În zona euro, PIB a înregistrat o creştere economică trimestrială de 0,3%, similară cu cea consemnată de PIB-ul UE.

Datele Eurostat au fost confirmate de cele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit INS PIB-ul României a crescut în termeni reali cu 1,1% în trimestrul IV față de trimestrul precedent, în timp ce față de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,7% pe seria brută și de 3,8% pe seria ajustată sezonier.

Previziuni optimiste

Potrivit anunţului făcut recent de Comisia Europeană, ritmul de creştere economică a României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, datorită creşterilor salariale puternice şi relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera uşor, la 3,7%. Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit astfel estimările privind creşterea economică a României atât pentru 2015, cât şi pentru 2016 şi 2017. În toamnă, CE prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creştere de 4,1% în 2016 şi una de 3,6% în 2017.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !