„Românilor li se va asigura protecţie” în secuime

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
17Comentarii
Szilagyi Zsolt şi Zakyko Gyula
Szilagyi Zsolt şi Zakyko Gyula
Liderii PPMT susţin că românii nu au de ce să se teamă de un Ţinut Secuiesc autonom. Dimpotrivă.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) strânge semnături în Oradea pentru o regiune Partium autonomă cultural şi bilingvă. Această regiune ar fi formată din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare. PPMT susţine şi cauza Ţinutului Secuiesc. Marti, Szilagyi Zsolt şi Zatyko Gyula, vicepreşedinţi ai acestui partid, au anunţat că un autobuz cu 50 de persoane din Bihor şi Arad au participat la lanţul uman lung de 55 de kilometri, de duminică, din judeţul Covasna. Participanţii la această acţiune au cerut autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, ce cuprinde cele şapte scaune secuieşti, din judeţele Harghita, Covasna şi, parţial, Mureş.

Statul unitar, ineficient?!

„Cerem Guvernului să accepte dialogul, pentru că este o soluţie paşnică. Autonomia nu este îndreptată împotriva României, ci ar întări democraţia şi ar duce la o gestionare mai bună a resurselor”, declară Szilagyi, care consideră că dobândirea autonomiei va conduce şi la o diminuare a corupţiei instituţionale. Totuşi, inclusiv în Ţinutul Secuiesc sunt persoane de etnie maghiară care nu sprijină ideea autonomiei. „Unii dintre unguri spun că nu vor autonomia sărăciei, pentru că, de fapt, Harghita şi Covasna, primeşte mai mult de la Bucureşti. Însă propunem un experiment de cinci ani şi atunci vom vedea”, avansează Szilagyi, aducând în discuţie discriminarea în materie de infrastructură pe care secuii au resimţit-o, îndeosebi în anii ’90. La rândul lui, Zatyko Gyula afirmă că statul naţional unitar român şi-a dovedit ineficienţa. De aceea, s-ar cere o altă soluţie pentru România. „Am rămas fără autostrăzi, iar Bucureştiul are PIB-ul cel mai mare. Trebuie o altă soluţie pentru secolul XXI”, afirmă vicele PPMT.

Szilagyi Zsolt le promite minoritarilor români că, o dată ce Ţinutul Secuiesc ar deveni autonom, li se va acorda un statut de protecţie specială. „În Ţinutul Secuiesc, toate minorităţile din acea regiune vor avea protecţie specială. Românilor li se va asigura protecţie, ca şi maghiarilor din Bihor, Satu Mare şi alte judeţe. Nu există diferenţe!”, prefigurează Szilagyi.

În paralel, PPMT a pus în circulaţie un pliant ce pledează pentru o Transilvanie autonomă, cu un statut asemănător Elveţiei. „Transilvania. Elveţia României” – este numele pliantului, care face un recurs la trecutul Transilvaniei şi găseşte similarităţi între Ardeal şi confederaţia elveţiană – devenită un ideal politic pentru liderii politici grupaţi în jurul lui Tokes Laszlo.

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor