Roşu aprins peste un galben palid

Roşu aprins peste un galben palid
PSD a ieşit victorios din ruperea USL, inclusiv în Bihor. UDMR îi secondează pe roşii, în timp ce PNL şi PDL suferă.

PNL Oradea a tras în jos PNL Bihor, în aceste alegeri europene. În Oradea, liberalii lui Bolojan au obţinut doar 11,3%, influenţând negativ şi scorul politic al PNL pe judeţ, situat la 17,7%. Transferul de imagine pe care primarul l-a dorit pentru partidul său, prin implicarea sa în campania PNL, nu a avut rezultatul scontat. La nivel de judeţ, liberalii lui Popa s-au comportat evident mai bine. Sunt cu 2,7% peste scorul naţional al PNL, dar, faţă de alegerile europarlamentare din 2009, au scăzut un procent, atât în judeţ, cât şi în municipiu.

În schimb, alianţa roşie, cu PSD pe post de locomotivă, a defilat într-un Bihor socotit până nu demult ca fiind galben, după culoarea definitorie a PNL. Atât în judeţ, cât şi în municipiu, PSD a ieşit pe primul loc, cu 26,5%, iar în Oradea – socotită fief-ul primarului Bolojan – scorul a fost similar. Social-democraţii conduşi de Ioan Mang nu au ajuns la scorul PSD din plan naţional. Era şi aproape imposibil, dată fiind prezenţa electoratului maghiar în judeţ. Însă, comparând cu situaţia din 2009, se înregistrează o creştere de 8,5% pentru PSD Bihor, iar în municipiu creşterea e şi mai clară: +15,4% faţă de euroalegerile precedente.

UDMR şi-a păstrat cota bună în Bihor, unul din cinci bihoreni votând lalelele. Totuşi, este un regres faţă de alegerile europene de acum cinci ani, când UDMR obţinea un halucinant 35% în Oradea, şi pe fondul unui absenteism masiv în Oradea, acum cinci ani. Absenteism care s-a repetat, însă la o scară oarecum mai mică, de astă dată. La nivel judeţean, prezenţa la urne s-a ameliorat faţă de 2009 cu 1,5%. Însă scorul excelent al UDMR se datorează, în continuare, slabei prezenţe la urne a majoritarilor români.

Oradea nu votează oranj

PDL rămâne între partidele importante, însă continuă să sufere. Faţă de scorul naţional al partidului, bihorenii lui Ghilea au obţinut cu un procent mai mult, adică 13,13%. Însă, faţă de ce însemna PDL Bihor la europarlamentarele din 2009, se observă un regres acut, de -10,5%. Problema principală a PDL este în Oradea, unde nu mai reuşesc mare lucru deja de ani buni. Acum, PDL a obţinut doar 7,2%, trăgând în jos serios procentul filialei judeţene.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) nu a prins mai deloc în Bihor. Ar putea fi două motivaţii: slaba structură organizatorică a filialei, dar şi lipsa de „lipici” electoral a tandemului Băsescu – Udrea între bihoreni. Doar 3% în Bihor, jumătate cât scorul naţional al PMP. În Oradea, însă, PMP a luat aproape dublu cât în judeţ, fiind cotat la 5,3%, nu departe de scorul municipal al PDL.

FACT BOX

Rezultate finale în Oradea

 

2014* 2009

PSD-UNPR-PC 26,25% 15,4% (fără UNPR)

UDMR 21,5% 35,6%

PNL 11,3% 12,4%

PDL 7,2% 17,8%

PMP 5,3% –

FC 3,35%

PRM 2,6% 11,6%

*Conform numărătorii paralele UDMR şi PSD.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !