Rozalia Biro, lobby pentru relațiile UE cu Egipt

4Comentarii
Rozalia Biro, lobby pentru relațiile UE cu Egipt

Șefa Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, deputatul UDMR Rozalia Biro militează pentru a media accesul oficialităților din Egipt în structurile Uniunii Europene, în contextul în care țara noastră va prelua Președenția Consiliului Uniunii Europene.

Într-o conferință de presă susținută la oradea, președintele comisiei de politică externă din camera Deputaților a vorbit despre întâlnirea avută cu viceministrul pe politică externă din Egipt, despre dimensiunile colaborării dintre românia și Egip. Aceste legături sunt materializate în primul rând la nivel economic, printr-o creștere accelerată a cifrei de afaceri, a balanței comerciale , în primele 8 luni ale anului creșterea fiind cu 650 milioane de dolari, o creștere cu 64% față de anul trecut, aceasta în condițiile în care se poate vorbi de o creștere semnificativă în relațiile bilaterale atunci când aceasta e de ordinul 5-10%, a explicat parlamentarul. Conform Rozalșiei biro exporturile Româbniei în Egipt s-au cifrat la 563 milioane de dolari, iar importurile au fost de 78 milioane de dolari.

”Discuțiile nostre cu ministru adjunct au fost despre cum facem să menținem acest ritm de creștere, iar Comisia mixtă Tehnică, Economică și Știință a fixat ca prioritate susținerea acestui ritm”, a spus Rozalia Biro. Șefa Comisiei de politică externă a spus că această colaborare cu Egiptul va constinua și în domeniul cultural și al educației, mai multe universități din România și Egipt având deja perfectate acorduri în acest sens, cadrul jutridic existând deci pentru a consolida relațiile existente și pentru a le adânci.

„În contextul în care România preia Președenția Consiliului UE, Egiptul e un partener important pentru țara noastră. Noi putem prelua rolul de a îmbunătăți relațiile UE/ Egipt în ceea ce privește securiatea, emigrația. Va fi o prioritate pentru România în contextul în care preia Președenția Consiliului UE să consolideze pacea în afara UE, să întărim cooperarea cu țările vecine UE, printre care se află și Egip, să avem colaborare pe securitate și afaceri europene. Solicitarea ministrului adjunct a fost să găsim cadrul necesar pentru a prezenta structurilor UE realitatea în ceea ce privește drepturile omului. În principiu, România se exprimă pentr un dialog permanent și pentru acceptarea cerințelor UE și a realității din Egipt.

Probabil că după summitul dintre UE și Tăriile Ligii Arabe vom reuși să organizăm un eveniment la care să putem valorifica rezultatele acestui summit și să dăm posibilitatea Egiptului să/și exprime punctul de vedere. Totul cu scopul pentru a păstra securitatea și a descrește tensiunile în zonă. Egiptul ne-a promis la rândul său sprijin pentr un loc în Consiliul de apărare a națiunilor unite, acolo unde România luptă pentru un loc de membru nepermanent cu Estonia”, a explicat Rozalia Biro.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor