PNL şi PSD – UDMR se sabotează reciproc în Oradea şi Judeţ

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
19Comentarii
PNL şi PSD – UDMR se sabotează reciproc în Oradea şi Judeţ
PNL depune eforturi pentru a sabota administraţia judeţeană PSD-UDMR-ALDE. Acelaşi lucru îl face PSD şi UDMR în CL Oradea!

Lupta între PNL şi PSD-UDMR la nivel municipal şi judeţean atinge noi culmi. Pierderea de către liberali a conducerii Consiliului Judeţean face ca fiecare şedinţă de plen a CJ Bihor să devină un câmp deschis de bătălie. Marți, liberalii au reuşit să blocheze două Hotărâri ce cereau o majoritate de două treimi pe care PSD, UDMR şi ALDE nu o au. Este vorba despre tăierea și vânzarea unor nuci putreziţi pe drumurile județene, dar și o altă hotărâre prin care CJ lua înapoi de la municipiul Salonta un drum, pentru a-l plasa pe lista proiectelor PNDL.

Dincoace, la Oradea, administraţia Bolojan s-a trezit cu mai multe hotărâri de Consiliu „trântite” de Opoziţia PSD-UDMR. Cum încă ne aflăm în perioada de concedii, opozanţii au profitat de lipsa a patru consilieri locali PNL pentru a bloca o serie de Hotărâri de Consiliu ce necesită 18 voturi. Aşa s-a ajuns, de pildă, ca HCL-uri de patrimoniu ce până de curând necesitau voturi pur formale ale aleşilor locali, pentru proiectele personale ale unor orădeni, să fie respinse. Sau, bunăoară, a fost respinsă prelungirea acordului de locațiune între Primărie și CSM Oradea, pentru sediul clubului!

Cum Opoziţia PNL pune beţe în roate administraţiei PSD – UDMR din CJ Bihor, slaba Opoziţie din CL Oradea încearcă aceeaşi strategie.

Primarul Ilie Bolojan a fost dispus să le explice consilierilor locali opozanți din PSD și UDMR de ce nu le pot fi acceptate obiecțiile la unele Hotărâri de Consiliu Local supuse votului de plen, marți. Prin urmare, considerându-se neluaţi în seamă – de exemplu la proiectul privind amplasarea staţiilor de taxi – consilierii PSD şi UDMR s-au opus, iar proiectele ce necesitau majorităţi de două treimi au căzut.

Când lipsesc consilieri…

Cum patru consilieri locali PNL au lipsit de la şedinţă, o sumedenie de proiecte de Hotărâri supuse votului de către administraţia Bolojan au fost respinse de plenul CL Oradea! Astfel, eforturile PSD şi UDMR au dat rod pe termen scurt, pentru că primarul Ilie Bolojan a anunţat deja că la o viitoare şedinţă convocată pentru începutul lunii septembrie vor fi prezenţi şi consilierii lipsă ai PNL şi, prin urmare, proiectele restante vor trece. Este vorba despre proiecte precum aprobarea contractelor pentru tăierea şi toaletarea arborilor şi arbuştilor – ce se întind pe trei ani, deşi PSD ar fi vrut un singur an de contract; proiect privind trecerea unor imobile de la Finanţe la Primărie pentru realizarea terminalului intermodal (!); acceptarea unor donaţii cu destinaţia „drum” de la persoane fizice la Primărie, precum şi vânzarea unor imobile de către Primărie către persoane fizice; planuri de amplasament şi delimitare a unor drumuri în viitorul cartier Ceyrat, dar şi pe Şoseaua Borşului; vânzarea către firma GTS Distribution din Parcul Industrial a 4.024 de mp; acordarea dreptului de superficie pe 4.376 mp către firma Lutech Expert; aprobarea contractului de comodat între Primărie şi CSM Oradea; atribuirea unor spaţii unor organizaţii non-profit; transmiterea unui teren de pe strada Coriolan Hora către Asociaţia CS „Agility” Oradea şamd.

„Este păcat că cetăţeni de toate etniile sunt blocaţi în proiectele lor. Va trebui să facem o şedinţă extraordinară de Consiliu. Admit să fie blocate proiecte politice, dar să blocăm persoane fizice în proiectele lor, e prea mult”, a reacţionat primarul Bolojan, de la prezidiu, dezamăgit de atitudinea celor din PSD şi UDMR. Totuşi, la un moment dat edilul-şef chiar s-a arătat amuzat când a remarcat cum fusese respins cu votul PSD şi UDMR inclusiv vânzarea unui teren către un cetăţean de etnie maghiară ori picase la vot contractul de comodat dintre Primărie şi CSM Oradea…

PNL blochează în CJ

Atitudinea PSD şi UDMR din Consiliul Local vine ca o replică la atitudinea la fel de puţin constructivă a PNL din Consiliul Judeţean, unde două proiecte de hotărâri ale administraţiei judeţene PSD-UDMR-ALDE au fost respinse din cauza Opoziţiei PNL: un proiect privind drumul DJ Salonta – Tinca (între km 0 şi 2+050) ce urma să fie trecut pe un proiect PNDL, dar şi problema tăierii nucilor putreziţi – pericol public de pe marginea drumurilor judeţene. Însă, la CJ Bihor, spre deosebire de CL Oradea, PNL poate bloca în mod perpetuu asemenea proiecte de hotărâri ce necesită o majoritate de două treimi. La Oradea, PNL-ul lui Bolojan deţine în mod normal o majoritate de două treimi, pe când la Judeţ majoritatea PSD-UDMR-ALDE are un singur vot în faţa Opoziţiei PNL.

„Dl Bolojan trebuie să înţeleagă că nu este adminisibilă atitudinea PNL din Consiliul Judeţean. Cei din PNL au votat împotrivă chiar şi la proiectul privind lista de investiţii Aparegio, prezentat de Compania de Apă!”, a reacţionat şeful PSD Ioan Mang, vicepreşedinte la CJ Bihor, deranjat de marcajul strâns pe care liberalii îl fac Executivului judeţean din care face parte.

 19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor