Șaguna militează împotriva excluziunii sociale

De Simona Albinaru
Flashmob
Flashmob
Elevii de la Colegiul Tehnic “Andrei Șaguna” Oradea au organizat vineri, în fața școlii de pe B-dul Decebal, un flashmob, având ca temă “Stop excluziunii sociale!”

Manifestarea face parte dintr-un proiect Erasmus, “Tinerii cetățeni combat excluziunea socială”, în care școala este implicată, coordonat de Centrul Rațiu pentru Democrație. Proiectul are ca scop creșterea oportunităților de participare la viața democratică și la dialogul cu autoritățile locale responsabile de politicile pentru tineret, pentru cei 500 de tineri beneficiari direcţi ai proiectului, precum și crearea unei strategii naţionale de implicare a tinerilor în diminuarea excluziunii sociale din comunităţile locale.

Îndrumați de profesorii diriginți, aceștia au pregătit afișe cu mesaje împotriva discriminării și și-au manifestat dezacordul față de faptul că, în societatea actuală, oamenii sunt încă etichetați, în funcție de etnie, starea materială, religie, sex sau alte criterii discriminatorii, printr-un flasmob.

“Sparge clișeele care rănesc oamenii!”, “Suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi!”, “Mindenki különbözö, mindenki egyenlö!”, “Victoriile nu au culoare, împreună putem schimba destine!”, “Angal ó dévl sakon sin Barrabarr! (Toți suntem egali în fața lui Dumnezeu), “The na avas avera sar shamle!” (Nu judeca omul până nu-l cunoști!) sunt câteva dintre sloganurile afișate de elevii șaguniști, în diferite limbi: română, franceză, maghiară, romani, preocupați de tema excluziunii și a discriminării, arătând celorlalți că ei își iubesc semenii, își doresc o lume mai prietenoasă, mai unită, în care fiecare își are locul său, fără a fi marginalizat sau tratat diferit.

La sfârșitul lunii iunie, cinci elevi, însoțiți de prof. coordonator Ramona Chișiu și de un consilier local, vor participa la seminarul național al proiectului, care va avea loc la Cluj-Napoca.

Impactul activității s-a resimțit în stradă, trecătorii oprindu-se să-i filmeze și să-i fotografieze pe participanți. „Sperăm însă că activitatea tinerilor șaguniști va avea ecou la forurile superioare, deoarece se va realiza un filmuleț de cinci minute, care va fi prezentat autorităților responsabile cu politicile pentru tineret, la nivel național”, spun reprezentanţii instituţiei orădene de învăţământ.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !