Sălacea, locul II la Olimpiada Ţăranului

De Veronica Bursaşiu
Sălacea, locul II la Olimpiada Ţăranului
19 comune şi-au disputat premiile puse în joc la Zilele Leader şi la Olimpiada Ţăranului.

Comuna Sălacea face parte din Grupul de Acţiune Sud-Vest Satu Mare. Recent, al Petreşti, centrul Gal-ului au fost organizate Zilele Leader. Evenimentul a fost menit să promoveze acţiunile desfăşurate în cadrul Programului Leader, program de dezvoltare rurală ce aduce o contribuţie reală la dezvoltarea comunităţilor rurale, ca parte integrantă a Politicii de Dezvoltare Rurală a Uniunii Europene.„Comuna Sălacea s-a prezentat în eveniment cu un stand tradiţional, au pregătit o ciorbă de de perişoare pentru musafiri, dar şi pâine de casă. Am dus acolo şi corul de femei “Örökzöld” şi grupul de majorette Észisz. În cadrul manifestării Zilele Leader, cele 19 primării partenere în GAL au amenajat standuri de prezentare a propriilor comune, oferind vizitatorilor produse culinare tradiţionale reprezentative zonei. La standuri s-a putut degusta ştrudli, babgulyas, bogracs, toroş, pâine de casă, fructe, tocăniţe, ciorbă de peşte, prăjituri de casă, sarmale, brânză, slănină, cârnaţi, palincă şi vin. Cele 19 echipe au pregătit standurile cu foarte mare dibăcie şi atenţie, pentru ca la finalul manifestării să fie votat cel mai frumos stand de prezentare. Am câştigat locul II la categoria standurilor şi am participat la concursul, Olimpiada Ţăranului unde am ocupat, din nou, locul al II-lea din 19 comune. Probele prin care au trebuit să treacă echipele înscrise la olimpiadă au fost unele inedite: slalom ştafetă în sac, aruncarea cizmei de cauciuc, spartul nucilor venite printr-o ţeavă, aruncatul la ţintă a cartofului sau găsirea ouălor în căpiţa de fân.”, spune primarul de Sălacea Horvath Bela.

GAL fanion

Zilele Leader au fost onorate de prezenţa a numeroase oficialităţi, atât locale cât şi centrale. La conferinţa de prezentare a activităţilor derulate de Gal Sud-Vest Satu Mare, alături de managerul GAL, Toga Ştefan, au fost prezenţi: reprezentantul Leader din cadrul Ministerului Agriculturii, Gelu Roşu, senatorul Pataki Csaba, deputatul Erdei D. Istvan, prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Rudolf Riedl, directorul OJPDRP, Gabriel Mihali, reprezentanţii CDRJ Satu Mare, Adina Ghiriti şi Viorica Cioltea, precum şi primarii şi consilierii locali din cele 19 comune partenere în GAL.

Reprezentantul MADR, Gelu Roşu, s-a declarat plăcut surprins de disciplina din această zonă a ţării şi a fost impresionat de modul de implicare a primarilor în proiectele de păstrarea tradiţiilor, fapt foarte rar întâlnit în România. ”Gal Sud-Vest Satu Mare face parte din grupurile de acţiune locală fanion ale ţării. Activitatea derulată de dvs. este una exemplară şi recomand primarilor ca pe viitor să facă proiecte mai mari pentru a crea noi locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Gelu Roşu.

Până în prezent la GAL Sud-Vest Satu Mare au fost depuse 46 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 1.411.264 euro. Au fost contractate 8 proiecte, iar suma rămasă disponibilă pentru proiecte este de 307.006 euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !