Samsarii Harvardului, la judecată

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Soţii Lipan, pasionaţi de excursii exotice
Soţii Lipan, pasionaţi de excursii exotice - © Foto: Facebook
Au ajuns la judecată soţii denunţaţi de doi orădeni că au luat mită ca emisari ai unui fond de investiţii Harvard.

Procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe soţii Lipan Secu, acuzaţi că ar fi luat mită de un milion de euro cu ocazia achiziţionării de terenuri pentru un fond de investiţii de sub tutela renumitei Universităţii Harvard din SUA.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie au reţinut că, între 2007 şi 2009, Lipan Secu Dragoş, ca şi administrator delegat al S.C. Scolopax srl Bran – Sohodol, a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring. Foloasele au fost primite pentru ca, în numele firmei Scolopax, inculpatul Lipan Secu Dragoş să cumpere de la denunţători terenuri forestiere din România, la preţuri prestabilite.

2.253 de hectare

„În perioada februarie – iunie 2008, firma Scolopax a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunţătorii, pentru suprafaţa totală de 2.253 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958 euro la acea dată). Respectivele suprafeţe de terenuri forestiere fuseseră iniţial achiziţionate de către denunţători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei”, mai arată DNA. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacţiilor sus-menţionate, denunţătorii au obţinut un profit de circa 6.583.543 lei.

1,6 milioane „donate”

„În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziţie toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoş a refăcut calculul profitului realizat de către denunţători, prin tranzacţionarea terenurilor forestiere sus-menţionate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înţelegerii prealabile avute cu denunţătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puţin 30% din profitul realizat de denunţători. Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoş a mai primit, prin intermediul soţiei sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat şi autentificat un contractul de donaţie mobiliară, conform căruia denunţătorul a «donat» suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta”, mai arată DNA.

Iar pe 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins şi a primit de la acelaşi denunţător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele firmei Scolopax, să mai achiziţioneze de la acesta diverse suprafeţe de terenuri forestiere, în condiţiile unui procent din câştigurile realizate.

„Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoş a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la iniţiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donaţie mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeaşi zi în care s-au şi virat banii în contul lui Lipan Secu Mariana. În acelaşi context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins şi ulterior a primit de la denunţător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare”, mai precizează DNA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul din Botoşani, oraş în care locuiesc inculpaţii.

„Suntem la curent cu acuzaţiile şi adunăm mai multe informaţii”, a declarat pentru site-ul de ştiri economice Bloomberg purtătorul de cuvânt al Harvard Management Company, mr. Kevin Galvin.

Samsar forestiar arestat pentru şpagă de un milion de euro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !