Sancţiuni graduale pentru firme

De Dan Birta
11Comentarii
Suspendarea se va face doar la a doua abatere FOTO: Costel Demian
Suspendarea se va face doar la a doua abatere FOTO: Costel Demian
Amenzile vor fi în funcţie de sumele găsite nefiscalizate, iar suspendarea se va face doar pe 30 de zile la a doua abatere.


Societăţile comerciale vor fi sancţionate gradual pentru neemiterea bonurilor fiscale, în funcţie de diferenţele constatate de ANAF. Mai mult, suspendarea activităţii va putea fi făcută doar începând cu cea de a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni. Aceste prevederi, şi altele, sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, supus consultării publice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Sancţiuni

Potrivit proiectului de act normativ, dacă diferența constatată este de până la 1% inclusiv dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment. Dacă diferența constatată este mai mare de 1% dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei, și cu suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Dacă diferența este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000. Cea mai mare sancţiune ce se poate aplica este amendă între 25.000 şi 30.000 de lei, dacă diferența constatată este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului. În acest caz, fapta se sancţionează şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Taguri: , , ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor