Sânmartinul, în triada ce are o statuie a lui Mihai Viteazul

De Veronica Bursaşiu
8Comentarii
Sânmartinul, în triada ce are o statuie a lui Mihai Viteazul
Primăria și Consiliul Local Sânmartin au organizat ieri ceremonia de dezvelire a bustului Marelui Voievod Mihai Viteazul, monument dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cel de-al treilea bust al lui Mihai Viteazul a fost inaugurat pe Bulevardul Felix, chiar lângă Primărie. Evenimentul la care au participat aproximativ 500 de persoane a avut un desfășurător bine definit: întâmpinarea oficialităților, salutul Drapelului de luptă, ocuparea locului în formație, intonarea Imnului Național, dezvelirea monumentului, slujba de sfințire, alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, moment artistic prezentat de minunații copii de la Școala „Floare de Lotus”, depuneri de coroane, iar la final defilarea gărzii. Câteva sute de oameni s-au strâns în fața Primăriei cu aproximativ o oră înainte de sosirea invitaților.

Mesaj de unitate

Printre oameni plutea tensiunea că momentul dedicat Centenarului ar putea fi deturnat de un grup de 5-6 protestatari din Oradea Civică, care își pregăteau pancartele cu mesaje anti-PSD. Momentul acestora a durat însă aproximativ un minut, timp în care prin fața protestatarilor a trecut grupul de senatori PSD, prezent la Sânmartin pentru o acțiune de partid. Probabil, acțiunea protestatarilor a fost descurajată de faptul că deși se așteptau să-l găsească pe Liviu Dragnea la Sânmartin, au descoperit doar câteva figuri familiare: cea a fostului ministru de Externe Titus Corlățean și pe cea a fostului ministru al Educației, Liviu Pop. Prefectul Ioan Mihaiu și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, au făcut parte din grupul invitaților-vedetă.

sanmartin 10 12k

Atât discursul prefectului, cât și al vicepreședintelui, dar și cel al senatorului Titus Corlățean, au avut un mesaj clar: „Unitate!”. „Mă onorează faptul că am fost invitat la acest eveniment plin de încărcătură și simobolistică. E un eveniment important, pentru că aruncăm o privire cu sute de ani în urmă, pentru a ne concentra asupra Unirii înfăptuite de Mihai Viteazul. Nu întâmplător, în semn de recunoaștere, cea mai înaltă distincție din Armata Română este Ordinul Mihai Viteazul, care simbolizează unitatea de neam… Cred că trebuie să clădim punți între români, și nu ziduri. Să ne concentrăm asupra a ceea ce ne unește, și nu asupra a ceea ce ne dezbină. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de aici și de pretutindeni!”, a fost mesajul reprezentantului Guvernului în teritoriu.

sanmatin 1

Fostul ministru de Externe, Titus Corlățeanu, a ținut să înceapă discursul său cu felicitări la adresa primarului, a Consiliului Local și a cetățenilor, apreciind că dezvelirea bustului lui Mihai Viteazul la Sânmartin „este cea mai bună modalitate de a marca Centenarul”. Titus Corlățeanu a insistat că dincolo de opinii diferite, trebuie să fim uniți. „Să învățați să respectați Tricolorul cu toții – s-a adresat Titus Corlățeanu copiilor prezenți – să respectăm cu toții jertfa înaintașilor noștri fără care nu s-ar fi putut înfăptui Unirea. România poate fi puternică și respectată, dacă susținem unitatea românească. Trăiască România Mare! Trăiască românii, oriunde s-ar afla!”.

„E important ca Sânmartinul să aibă un astfel de loc în care oamenii vor putea celebra Ziua Națională. Și sunt mândru să văd cum s-a transformat Sânmartinul în doi ani, din momentul în care oamenii și-au dat seama că Sânmartinul are nevoie de un primar pentru a arăta altfel. Primarul Cristian Laza a reabilitat 9 unități școlare, un parc, un ambient, 20 km de asfalt s-au construit și sunt proiecte de 16 milioane de euro. Cred că exemplul acesta trebuie luat și de alte comune, UAT-uri, fiindcă doar în Oradea, Aleșd și Sânmartin avem câte o statuie a lui Mihai Viteazul. Cred că peste tot avem nevoie de statui ale lui Mihai Viteazul, Burebista, Menumorut, a Regelui Ferdinand. Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să-i binecuvânteze pe români!”, a spus vicepreședintele Consilului Județean Bihor, Ioan Mang.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor