Săptămâna Mobilităţii Europene

De Simona Albinaru
Săptămâna Mobilităţii Europene
APM Bihor derulează campanie de educație ecologică intitulată Îmi pasă!

Săptămâna Mobilităţii Europene este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată de Secretariatul european de coordonare cu sprijinul direcţiilor generale pentru Mediu şi Transport al Comisiei Europene. Între 16 şi 22 septembrie 2014, Săptămâna Mobilităţii Europene reprezintă oportunitatea autorităţilor locale europene de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce alternative la utilizarea propiilor autovehicule. Anul acesta, evenimentul se va concentra pe străzile noastre, sloganul ediției din acest an fiind „Străzile noastre, alegerea noastră”. Evenimentul încurajează oamenii din întreaga Europă pentru a crea tipul de oraş în care vor să trăiască.

La nivel global, există o mişcare tot mai mare de a „recupera” zonele urbane: locuri de auto-parcare pot fi transformate în mini-parcuri. Pe scurt, în acest an este vorba de realocarea şi reproiectarea străzilor şi spaţiilor publice în favoarea oamenilor.

Acţiuni

Cu ocazia acestui eveniment, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor va organiza o campanie de educație ecologică intitulată Îmi pasă! în cadrul căreia se vor desfășura acțiuni interactive cu elevii ciclului primar de la Școala Dacia din Oradea, Liceul German Fr. Schiller Oradea – jocuri de rol, discuții având ca și temă: Cum ar vrea să arate cartierul lui, completarea unui eco chestionar pentru a vedea dacă este un ecologist convins sau nu.

Acesta nu este însă singurul eveniment marcat de APM în această perioadă. Ziua de 16 septembrie a fost declarată de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) Ziua Internaţională a Stratului de Ozon, în vederea sărbătoririi zilei de 16 septembrie 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, potrivit atribuţiilor ce-i revin, este implicată în prevenirea distrugerii stratului de ozon, prin realizarea inventarelor anuale de substanţe cloro-fluoro-carbonate, inventarierea şi înlocuirea unor substanţe periculoase, dotarea cu recuperatoare la agenţii economici implicaţi, controale privind respectarea întocmai a legislaţiei naționale și europene în colaborare cu Garda de Mediu Bihor”, a precizat Sanda Mercea, directorul APM Bihor.

„Străzile noastre, alegerea noastră!”

Programul:

16.09.2014 – 20:00-23:00 – O pedală nocturnă, eveniment în premieră la Oradea – start din Parcul Brătianu

17.09.2014 – la sediul OTL din str. Atelierelor 12, între orele 9.00 şi 12.00, are loc Ziua Porţilor Deschise.

-de la ora 10.00, la sediul OTL SA are loc dezbaterea publică având tematica „Planul de mobilitate sustenabil”.

– de la ora 12,30 va avea loc întrecerea între tramvai, autobuz, bicicletă şi autoturism, având ca puncte de start Nufărul şi Pod CFR. Orădenii sunt invitaţi să întâmpine participanţii la punctul de sosire din faţa Primăriei, în jurul orei 13.00.

18.09.2014 – 15:00 Streetball în Piața Unirii – Oradea.

19.09.2014 – 15:00 Tenis de picior în Piața Unirii – Oradea.

20.09.2014 – 08:00 – 18:00 Probikers Trial Gravity Fighters (Campionatul Național de Trial), locația fiind în Parcul 1 Decembrie

20.09.2014 – 09:00 – 14:30 Probikers Semimaraton cu pornire din curtea Bazinului Olimpic – un concurs destinat în primul rând familiilor.

21.09.2014 – Critical Mass:

– 16:30 pornirea de la primăria Borș,

– 18:00 pornirea din Oradea din Parcul Magnoliei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !