Sărbătoare plină de emoție la Hidișelu de Sus

Sărbătoare plină de emoție la Hidișelu de Sus
Comuna Hidișelu de Sus a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare. S-au celebrat comemorarea plină de recunoștință față de înaintași și o sărbătoare a bucuriei, Centenarul României Mari.

La inițiativa Asociației Comunitare ,,Șapte Dealuri”, cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Hidișelu de Sus și în parteneriat cu Primăria Comunei Hidișelu de Sus, au fost sfințite plăcile comemorative închinate veteranilor satului din cel de-al Doilea Război Mondial.

În cinstea și memoria acestora, preoții parohi au oficiat slujba Parastasului alături de comunitatea locală prezentă la eveniment, după care au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor. S-a dorit ca această sărbătoare să fie și un motiv de reflecție și mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să păstrăm ceea ce au pus în operă românii în ziua de 1 Decembrie 1918.

Printre invitații evenimentului s-au numărat: generalul în rezervă Vasile Creț, fiu al satului, care le-a vorbit celor de față despre eroism, speranță, credință, ambiție, efort susținut, dus de cele mai multe ori la extreme, tenacitate, nesupunere în fața imperiilor vremelnice ale celor care au fost strămoșii lor; domnul avocat Pașcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor; Emanuel Bujoreanu, pastor al bisericii baptiste; consilierii locali și directorul AJOFM Bihor, domnul Csaba Bekesi.

Membrii Asociației Comunitare ,,Șapte Dealuri” și-au dorit ca prin această resfințire a plăcilor comemorative să ofere generațiilor tinere ,,rădăcini” și ,,aripi”, năzuind ca cei de azi și de mâine să fie caracterizați, la fel ca înaintașii lor, de aceleași idealuri ale dreptății, păcii, credinței creștine, păstrând și ducând mai departe ceea ce are mai scump poporul român: integritate culturală, morală, religioasă și teritorială.

Evenimentul a continuat în incinta Căminului Cultural din comună, unde au urcat pe scenă solistele de muzică populară Corina Szatmari și Oana Berdie, care au încântat audiența cu frumoase cântece patriotice; trupa de teatru a Parohiei Ortodoxe Marghita, condusă de preotul Filip Ioan, care, cu talent și dăruire, a interpretat piesa ,,Marea Unire”; elevii clasei a III-a din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Hidișelu de Sus, pregătiți de prof. Carmen Băliban, care au prezentat programul de cântece și poezii ,,România, țara mea”; elevii din ciclul gimnazial al aceleiași școli, pregătiți de prof. Călinescu Anca, ce au animat sufletele de patrioți ai tuturor celor prezenți prin cântecele patriotice interpretate și prin lectura a două scrisori de pe front, datate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mulțumiri celor implicați în desfășurarea evenimentului: preoții parohi Eugen Hercuț, Raul Toma, Roman Bereteu, doamnei director de școală, Elena Moza și, nu în ultimul rând, celor care au avut inițiativa ridicării, renovării și resfințirii Monumentului Eroilor, membrii Asociației Comunitare ,,Șapte Dealuri” din Hidișelu de Sus.

Prof. Călinescu Anca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !