Sărbătoarea Recoltei, asezonată muzical din belșug

De Cristina Ghilea
Sărbătoarea Recoltei, asezonată muzical din belșug
© Foto: arhivă
Anul acesta a fost bătaie mare pe locurile de desfacere a produselor și preparatelor tradiționale, nu toți solicitanții au și primit spații.

Pentru trei zile, de vineri și până duminică, producătorii bihoreni își expun produsele și preparatele în Cetate, în cadrul noii ediții a Sărbătorii Aromelor. Programul târgului cuprinde și seminarii și concerte de pop opera, pop și muzică folclorică. Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 11:00-20:00.

Evenimentul este organizat de Agenția de Promovare a Turistimului în Oradea și Regiune (APTOR) și Asociația pentru cercetarea și promovarea produselor agroalimentare Crișana (ACPPA Crișana).
În numele celor două entități, Mihai Jurca și Dorin Popa au susținut o conferință de presă pentru a expune coordonatele evenimentului.

Popa cuantifică succesul edițiilor anterioare ale târgului prin interesul pe care îl arată comercianții. „Avem foarte multe cereri pe care a trebuit să le refuzăm”, a spus el, cu speranța că în anii viitori, cu deschiderea curții interioare a Cetății, târgul va putea căpăta „opupența de care are nevoie”.

Pe tejghelele celor peste 43 de comercianți vor fi expuse legume, fructe, produse de apicultură, produse pe bază de lavandă dar și delicatese precum zacuștile de ciuperci, brânzele murate în ulei cu plante aromatice, dulcețurile tradiționale sau mai exotice, precum cea de ardei iute, sau siropuri.

Și pentru că e toamnă, nu putea lipsi nici mustul și vinul. Dorin Popa spune că expozanții vor aduce și o presă de struguri, astfel că participanții vor avea posibilitatea să bea must proaspăt stors din struguri, „să vadă și copiii că mustul se face din struguri” a spus Dorin Popa.

Muzică live

În fiecare dintre cele trei zile ale evenimentului va avea loc câte un concert la scena mare. Vineri, de la ora 20:00, orădenii îi vor putea cunoaște pe talentații membrii trupei Ad Libitum Voices, unul dintre primele grupuri vocale din România ce adoptă stilul pop opera. Vedeta serii de sâmbătă este Lidia Buble, care va concerta de la ora 20:00.

Ziua de duminică se va încheia cu un spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma: de la ora 19:00, pe scena din Cetate vor urca Grigore Leșe, Laura Lavric, Angela Buciu, Stana Stepănescu, Corina Szatmari, Otilia Haragoș, Felicia Costin, Cornelia Covaciu și Luminița Tomuța, acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.

Două workshopuri

Pentru a păstra componenta de instruire și dezvoltare cu care a pornit evenimentul, anul acesta în program figurează două workshopuri tematice. Vineri de la ora 18:00, în Corpul I, va avea loc seminarul „Oportunități privind colaborarea dintre producătorii agroalimentari locali și industria ospitalității: prezent și perspective’’.

Sâmbătă de la ora 10:00, în același loc, se va ține workshop-ul „Livezi superintensive și arbuști fructiferi: oportunități pentru finanțarea și valorificarea fructelor’’. Locurile la aceste workshop-uri sunt limitate, fiind necesară o înscriere prealabilă, avertizează organizatorii.

În cadrul târgului, se va amenaja un spațiu special pentru copii, cu tobogane și trambuline. Cei mici vor avea și de umplu un coș de fructe virtual, câștigătorii vor fi premiați în cadrul unei festivități, la finalul târgului.

Prețuri?

Mulți dintre vizitatorii edițiilor anterioare au apreciat oferta dar au strâmbat din nas când au dat cu ochii de etichetele cu prețuri, mai degrabă prohibitive pentru cei care au venit la târg cu gândul să facă plinul pentru iarnă.

Reprezentantul Asociației Crișana admite că prețurile cerute de producători sunt la nivelul celor din magazine, care includ și costurile de transport și taxele comercianților. Popa spune că a avut o discuție cu participanții la târg și le-a propus să practice prețuri de producător și „nu cu adaos de 100%” dacă vor să dezvolte o relație de durată și profitabilă pe termen lung cu cumpărătorii orădeni. Asta mai ales că, a spus el, „că le oferim gratuit standul”.

Ultima decizie, totuși, aparține vânzătorului. De fapt cumpărătorului…

PROGRAM

Vineri, 21 septembrie

10:00-20:00 Atracții pentru copii
11:00-20:00 Târg de produse agroalimentare
17:00 Vernisajul expoziției personale de picture naivă, Artist plastic Mihai Dascălu (Corp B, etaj 1, Sala 12)
18:00 Workshop‘’Oportunități privind colaborarea dintre producătorii agroalimentari locali și industria ospitalității: prezent și perspective’’ (Corp I, etaj 1)
20:00 Concert Ad Libitum Voices

Sâmbătă, 22 septembrie

10:00-20:00 Atracții pentru copii
11:00-20:00 Târg de produse agroalimentare
10:00 Workshop‘’Oportunități privind colaborarea dintre producătorii agroalimentari locali și industria ospitalității: prezent și perspective’’ (Corp I, etaj 1)
20:00 Concert Lidia Buble

Duminică, 23 septembrie

10:00-20:00 Atracții pentru copii
11:00-20:00 Târg de produse agroalimentare
15:00 Premierea Fermierilor
19:00 Spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma, alături de Laura Lavric, Angela Buciu, Grigore Leșe, Stana Stepânescu, Corina Szatmari, Otilia Haragoș, Felicia Costin, Cornelia Covaciu și Luminița Tomuța, acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !