Scancet de miei si iezi în Piata Iosia

Scancet de miei si iezi în Piata Iosia
Kilogramul de miel şi de ied viu se vinde cu 15 lei în Piaţa Ioşia.

Locuitorii din jurul Pieţei Ioşia a fost treziţi miercuri dimineaţa de scâncetul mieilor şi iezilor aduşi pentru vânzare. Dacă în prima zi din săptămână piaţa a fost pustie, marţi au fost aduşi la piaţă 81 de miei şi patru iezi. S-au întâlnit cu cuţitul măcelarilor doar 15 dintre aceştia: 13 miei şi doi iezi.

15 lei kilogramul

Miercuri au început să vină mai mulţi ciobani. La ora 11:00 era zece remorci mai mici sau mai mari cu miei şi iezi, psre bucuria celor 18 măcelari care aşteptau să muncească. Preţul cerut era la fel ca săptămâna trecută: 15 lei pe kilogram.

Clienţii au început şi ei să apară. Unii doar se informau, pensionarii, în aşteparea pensiilor care vor începe să fie plătite din data de 12 aprilie. Alţii. alegeau mieii sau iezii după buget.

Celor care nu le place carnea de miel au optat pentru ied. „Îmi place mai mult carnea de ied din două motive: în primul rând nu miroase aşa ca mielul şi, în al doilea rând, nu pierde aşa de mult după sacrificare”, ne-a declarat un cumpărător.

Cine cumpără miel sau ied trebuie să plătească încă 25 de lei pentru jupuire, la miel, şi 30 de lei pentru jupuirea iedului. Măcelarii sunt nemulţumiţi pentru preţul plătit, mai ales, spun ei, nu sunt lăsaţi să păstreze pielea. „Dacă ne-ar da nouă pieile, am putea să mai coborâm din preţul de jupuire şi ar ieşi mai câştigat şi clientul”, ne-a spus un măcelar, sub protecţia anonimatului.

Cine nu vrea să cumpere carne din Piaţa Ioşia poate alege măcelăriile sau marile magazine, unde carnea costă între 28 şi 35 de lei kilogramul.

Nu este indicat însă cumpărarea de carne din locuri neautorizate sau de pe marginea drumului.

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate.

Ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind. Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap.

Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, uşor de confundat pentru o persoană neavizată.

D.B.

 

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !