Schimbarea locului de muncă

Schimbarea locului de muncă
Schimbarea locului de muncă
REŞIŢA – În prezent apar noi oportunităţi de angajare, apar noi ramuri de industrii şi servicii, iar o persoană calificată are mai multe şanse de a-şi schimba locul de muncă, în funcţie de valorile şi interesele personale.

Conform modelului curent de gândire al celor aparţinând generaţiilor mai puţin tinere, în ceea ce priveşte un aspect important al vieţii profesionale şi anume stabilitatea locului de muncă, o persoană trebuie să lucreze foarte mulţi ani, eventual toată viaţa, în cadrul aceleeaşi instituţii.

În prezent apar noi oportunităţi de angajare, apar noi ramuri de industrii şi servicii, iar o persoană calificată are mai multe şanse de a-şi schimba locul de muncă, în funcţie de valorile şi interesele personale.

Totodată, pregătirea pentru o profesie, care, în cele mai multe cazuri, se încheia odată cu finalizarea studiilor, se desfăşoară acum pe tot parcursul vieţii, fiind necesară aşa-numita învăţare continuă pentru a se putea face faţă noilor provocări, datorate în special dezvoltării tehnologice extrem de rapide.

Astfel că, o persoană este nevoită să-şi schimbe locul de muncă mult mai des ca înainte şi să se pregătească profesional în mod continuu, dacă vrea să aibă un standard de viaţă ridicat.

Un lucru normal

Schimbarea locului de muncă este, aşadar, un lucru normal într-o societate aflată, la rândul ei, în schimbare. Dar, pentru multe persoane, este şi o dramă, întrucât locurile de muncă din sectorul în care a lucrat până acum sunt din ce în ce mai puţine şi în general, prost plătite.

Şomajul este o problemă serioasă, care are însă, soluţii. Pe de o parte, există programele de combatere a şomajului aparţinând statului, pe de altă parte, fiecare dintre noi are posibilitatea să deprindă noi abilităţi, să obţină o nouă calificare, să urmeze anumite cursuri, toate acestea având rolul de a ne ajuta să găsim locuri de muncă în domeniile care se cer astăzi.

De multe ori nu profesia în sine este nesatisfăcătoare, ci condiţiile de muncă din cadrul firmei sau instituţiei în care lucrăm. Cea mai frecventă nemulţumire este legată de salariu. Dacă eşti un profesionist în domeniu, îţi găseşti uşor un alt loc de muncă, unde să fii plătit mai bine. Dar nu toate persoanele sunt foarte bine calificate, pentru a-şi găsi uşor un alt loc de muncă.

Dacă eşti în această situaţie, este bine să deprinzi noi abilităţi, să înveţi să lucrezi cu noi echipamente, să cunoşti o limbă străină şi să ştii să lucrezi pe calculator, ultimele două fiind condiţii absolut necesare pentru obţinerea unui loc de muncă mai bun, în aproape orice domeniu de activitate.

Carla Goagă0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase