„Școală în siguranță”, o campanie a polițiștilor bihoreni

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
1Comentariu
„Școală în siguranță”, o campanie a polițiștilor bihoreni
Odată cu începerea noului an școlar, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni sunt alături de copii, desfășurând acțiuni punctuale și recomandări pentru a preveni victimizarea acestora.

Poliția Română desfășoară în această perioadă, până în data de 29 septembrie, campania națională de prevenire a victimizării copiilor „Școala în siguranță”. Conform inițiatorilor, campania are ca scop creșterea gradului de informare a elevilor aflați la debutul anului școlar, în vederea reducerii riscului de victimizare și de implicare în fapte antisociale.

În acest context, poliţiştii bihoreni s-au alăturat și ei, transmițând mesajul campaniei în toate unitățile de învățământ din județ. Mesaj adresat atât copiilor, cât şi cetăţenilor care circulă pe drumurile publice zi de zi.

Școlari informați…

Cu ocazia activităţilor desfăşurate în cadrul campaniei „Școală în siguranță”, poliţiştii de prevenire și proximitate bihoreni informează elevii, părinții și cadrele didactice cu privire la normele de comportament în societate, măsurile de autoprotecție pentru prevenirea victimizării și consecințele legale asociate faptelor antisociale.
campanie-scoala-in-siguranta-1

Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni cuprind acțiuni punctuale, realizate zilnic în zona unităților de învățământ, la orele cu cel mai mare aflux de elevi. Poliţiştii le transmit elevilor și părinţilor că le sunt alături, gata să intervină ori de câte ori va fi nevoie, că pot să apeleze cu încredere şi să le ceară sprijinul în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, astfel încât nimic să nu perturbe drumul pe care au pornit pentru atingerea obiectivelor stabilite în activitatea şcolară.

… școlari în siguranță

De asemenea, poliţiştii le prezintă elevilor materiale preventive având ca temă prevenirea furturilor, siguranța bunurilor personale, prevenirea infracţiunilor în mediul online, dar şi prevenirea victimizării prin accidente rutiere. Siguranţa elevilor în drumul lor spre şcoală şi înapoi spre casă, modalitatea de a se comporta în unitatea de învăţământ, dar şi evitarea stărilor conflictuale, sunt unele dintre temele dezbătute de polițiștii bihoreni în interacțiunea lor cu elevii.

În același context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Bihor au realizat 500 de afișe cu mesaje preventive care au fost expuse încă de la începerea anului școlar la avizierele tuturor unităților de învățământ din județ, precum și în locurile ușor accesibile elevilor și părinților. Totodată, polițiștii bihoreni au realizat și peste 1.000 de orare cu recomandări preventive pe teme de educație rutieră și siguranță în mediul on-line, care vor fi distribuite în această perioadă la întâlnirile polițiștilor bihoreni cu elevii.

Beneficiile unui comportament civilizat

La școală, un comportament civilizat și corect le poate aduce elevilor apreciere din partea profesorilor, dar și prieteni adevărați printre colegi, pentru că:

  • atunci când se joacă cu alţi elevi evită să-i împingă sau să-i lovească, fie și din greșeală;
  • dacă se întâmplă să asiste la o ceartă sau o altercaţie este bine să alerteze imediat profesorii sau personalul de pază;
  • trebuie să aibă un comportament civilizat, fără să se lase influenţați de cei din jur sau să fie agresivi în comportament sau limbaj;
  • e importat să ceară ajutorul părinţilor şi profesorilor dacă ceilalţi copii îi izolează, îl umilesc sau jignesc.

O zi fără incidente de circulație în care să fie implicați copiii înseamnă că aceștia trebuie:

  • să traverseze fără să alerge și numai după ce în prelabil s-au asigurat că șoferii i-au văzut și au oprit;
  • să circule cu bicicleta doar pe pistele special amenajate sau prin parcuri;
  • să evite să asculte muzică la căști și să fie atenți la drum.

Orice zi de școală va decurge fără probleme dacă cei mici respectă sfaturile oamenilor legii și:

  • merg înspre școală doar prin zone permise circulației pietonilor;
  • stau de vorbă doar cu persoane cunoscute;
  • evită să aibă asupra lor obiecte de valoare.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor