Scriabin, în primă audiţie la Filarmonică

De Camelia Busu
Scriabin, în primă audiţie la Filarmonică
Dirijorul Brian Liao din Taiwan şi pianistul rus Alexei Nabioulin onorează concertul din această seară.

Concertul de joi seara de la Filarmonica de Stat Oradea îi va avea pentru prima dată ca invitaţi pe dirijorul Brian Liao, din Taiwan, şi pe pianistul rus Alexei Nabioulin. În sala de concerte „Enescu-Bartók”, de la ora 19:00, concertul simfonic din această săptămână propune trei lucrări.

Prima este Simfonia nr. 10 în Re major de Joseph Haydn (1732-1809), compusă în 1760. Seara va continua cu o primă audiţie pentru Oradea, Concertul pentru pian și orchestră în fa diez minor, op. 20, de Alexander Scriabin (1871–1915).

„Lucrarea a fost compusă pe când Scrabin avea doar 24 de ani și este singurul concert pe care l-a scris, în doar câteva zile, în toamna anului 1896. Orchestrația a fost terminată abia în mai anul următor, iar în 23 octombrie concertul a fost prezentat pentru prima dată”, precizează Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii.

În încheierea concertului se va putea asculta Simfonia nr. 99 în Mi bemol major de Joseph Haydn.

„La comanda unor impresari din Londra, Haydn a scris două serii de câte 6 simfonii (nr. 93-104). Pentru a doua călătorie făcută în Anglia, a avut obligaţia de a aduce şase noi simfonii şi de a dirija 12 concerte. Simfonia nr. 99 face parte din acest al doilea ciclu de 6 simfonii și a fost compusă la Viena, în vara anului 1793”, explică Vasile Foica.

La pupitrul dirijoral se va afla tânărul dirijor Brian Liao, care în prezent, prin bursa oferită de guvernul taiwanez, își desfășoară studiile de masterat la Universitatea Salzburg Mozarteum, Secția dirijat orchestral. De curând a obținut Marele Premiu la categoria „Dirijat” a proiectului „Talentați tineri muzicieni internaționali”, realizat de Orchestra Națională Simfonică din Taiwan. De asemenea, este câștigătorul Concursului Internațional de dirijat „Muzica chineză”, organizat de Orchestra Filarmonică Chineză, Ediția a III-a, din Hong Kong.

Cunoscutul pianist Alexei Nabioulin, cu un stil de interpretare rafinat, plin de eleganţă, a fost distins cu premii la mai multe concursuri internaţionale, dintre care amintim: Premiul I şi Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Schubert la concursul „Al. Casagrande” (Terni, Italia, 1998), Premiul I şi Premiul special pentru interpretarea creaţiei lui J. Field la concursul de la Dublin (Irlanda, 2000).

De asemenea, companiile Kawai şi Seiler i-au oferit fiecare ca premiu câte un pian de concert. Începând cu 2012, Alexei Nabioulin este profesor în cadrul Conservatorului din Moscova. Alexei Nabioulin, considerat în Rusia drept unul dintre pianiştii reprezentativi ai momentului, este invitat să susţină concerte în toată lumea, fiind invitat la mai multe festivaluri de renume internațional.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !