Sculpturi monumentale, premiate

De Veronica Bursaşiu
Sculpturi monumentale, premiate
La Ineu a avut loc singurul simpozion internaţional de sculptură în lemn din România.

Acest atelier de lucru în aer liber este o certitudine ce situează România pe harta evenimentelor notabile din domeniul artelor vizuale contemporane.La Ineu s-au întâlnit rafinamentul italian, prin Isabela Corni, robusteţea germană – Michael Rofka, sinteza cehă, reprezentată de Pavel Spelda, tradiţia japoneză, în persoana lui Ishihara Ioshinori şi ospitalitatea românească – Cosmin Hiristea, într-o atmosferă de convivialitate şi schimb cultural umanist. Cinci sculptori profesionişti din Europa şi Japonia au fost premiaţi duminică pentru lucrările monumentale create în lemn de stejar, pe parcursul unei săptămâni, în Simpozionul Internaţional de Sculptură în aer liber organizat la Ineu de Criş sub egida Asociaţiei Internaţionale a Evenimentelor Sculpturale Monumentale (AIESM), cu sprijinul Complexului Kings Land şi al Primăriei Ineu. Evenimentul a avut loc în cadrul Săptămânii culturale, aflate la a III-a ediţie. „Acest eveniment cultural este un exemplu în judeţul Bihor şi numai, de interes internaţional prin valoarea şi calitatea lucrărilor, prin locul frumos şi entuziasmul organizatorilor. Este un punct de interes turistic şi cultural de care ne putem mândri”, a subliniat artista plastică Jakobovits Marta, dmembru al juriului.

Armonie dinamică

Tema acestei ediţii a fost „Armonie dinamică” şi a a suscitat un mare interes în faza de anunţ on-line a competiţiei, la care s-au înscris în jur de 80 de propuneri de proiecte deosebite venite din toate colţurile lumii la Bucureşti. Au fost selectaţi cinci sculptori şi proiectele lor pe care, în răstimp de o săptămână, artiştii le-au scos la lumină din trunchiuri de stejar. Primăria locală şi Romsilva au pus la dispoziţie materialul de lucru, foarte apreciat de oaspeţii artişti. Pe malul lacului din domeniu, s-au înfiinţat „miniambasade” de lucru, în căsuţe cochete din lemn, la demonstraţiile de măiestrie artistică, dar şi efort fizic fiind invitat să asiste, pe parcursul săptămânii, şi publicul iubitor de artă în natură.Juriul a fost format din artistul plastic Jakobovits Marta, arhitectul Dan Ioan Costa, designerul Nemeth Laszlo, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, primarul comunei Ineu, Dumitru Togor şi soţii Kiss Lajos şi Monica, din partea gazdelor. Adecvarea la temă, monumentalitatea, nivelul de elaborare şi expresivitatea au fost criteriile ce i-au departajat pe concurenţi.Locul I a fost câştigat de germanul Michael Rofka, pentru lucrarea “Swinging tree”, o coloană modulară de elipse intercalate şi înlănţuite într-o compoziţie structurată dinamic pe verticală. Locul II i-a revenit italiencei Isabela Corni, de profesie arhitect, pentru “Project”, o Junonă contemporană care se naşte din trupul stejarului, locul III fiind acordat, ex aequo, japonezului Ishihara Ioshinori, pentru sculptura “Apă şi Foc” şi cehului Pavel Spelda, pentru “Human Spirit”. Românul Cosmin Hiristea a fost şi el apreciat de juriu, pentru lucrarea „Dinamic Harmony”, realizată alături de artişti, chiar dacă nu a intrat în competiţie, din fairplay, fiind organizator.„Aflate încă la sol, cele cinci lucrări vor fi ridicate pe postament şi amplasate în diferite locuri ale celui mai mare parc în aer liber cu sculpturi din lemn, de 4-5 metri înălţime, din ţară. Acesta mai cuprinde 15 sculpturi monumentale, în jurul a două lacuri, pe terenurile de golf şi în zona echitaţiei, fiind realizate în cele două ediţii anterioare sub genericele “Zbor” şi “Libertate” ”, a spus Kiss Lajos .

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !