Se apropie scadenta la cererile de plata

De Dan Birta
Ajutorul pentru o vacă de lapte este de 93,42 euro
Ajutorul pentru o vacă de lapte este de 93,42 euro
15 iulie este termenul limită pentru depunerea cererilor de ajutor pentru producătorii de lapte şi carne de vită.

Producătorii de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate mai au la dispoziţie câteva zile pentru a depune cererile de plată aferente anului 2013. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Bihor reaminteşte potenţialilor beneficiari că până la 15 iulie 2013 se depun cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Beneficiari

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci şi bivoliţe de lapte şi de taurine din rase de carne şi metişii cu rase de carne. „Solicitanţii trebuie să depună o cerere per beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de exploataţie înregistrat în RNE al ANSVSA), la Centrele locale APIA Beiuş, Ştei şi Aleşd pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale, conform programări”, a precizat Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor.

Cuantumul ajutorului specific calculat pentru categoria vaci de lapte este de 93,42 euro, pentru categoria bivoliţe de lapte este de 187,5 euro, iar pentru categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora cuantumul este de 300 euro. Menţionăm că valoarea ajutorului specific a fost calculată la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, respectiv 4,5383 lei.

În judeţul Bihor au fost depuse, în anul 2012, în cadrul schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate un număr de 3.131 de cereri pentru 9.121 capete din care: vaci de lapte 8.771 capete, bivoliţe de lapte 312 capete şi bovine de carne 42 capete.

„Pentru taurinele de carne şi metişii acestora şi vacile metise cu rase de carne cererile se depun numai la Centrul Judetean APIA Bihor – Oradea, str. Matei Corvin, nr. 1”, a subliniat Florian Pavel.

Toţi potenţialii beneficiari, înaintea prezentării la APIA, trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru solicitarea adeverinţei cu animalele înregistrate în RNE şi pentru a clarifica situaţia animalelor pentru care se pot solicita sprijin financiar. De asemenea, pentru a nu se crea aglomeraţie, potenţialii beneficiari sunt rugaţi să respecte programarea transmisă cu ajutorul primăriilor.

În perioada imediat următoare cei care au depus cereri în cadrul schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate în anul 2012 îşi pot verifica conturile pentru a vedea dacă le-au intrat banii.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !