Se deschide prima sesiune din noul PNDR

De Simona Albinaru
Cristian Buzlea
Cristian Buzlea
Primii care pot depune dosare de finanţare sunt fermierii care vor să-şi modernizeze exploataţiile agricole.

Fermierii bihoreni pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, începând cu 20 mai. Astfel, prima măsură este dedicată investiţiilor în ferme, respectiv în cadrul măsurii 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole. „Măsura care urmează să fie deschisă va avea sesiuni continue şi evaluări lunare sau trimestriale, iar proiectele care vor integra producţia vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJPDRP Bihor.

Prin această măsură se doreşte promovarea investiţiilor în exploataţiile agricole din sectorul vegetal și de creşterea animalelor pentru realizarea de construcţii noi şi/sau modernizarea construcţiilor agricole existente din cadrul acestora şi a utilităţilor aferente, achiziţionarea de maşini şi utilaje noi, înfiinţarea de plantaţii, etc.

Contribuţia publică aferentă acestei sesiuni este de 115.000.000 euro. În cadrul acestei sesiuni de depunere a proiectelor, alocarea financiară se va face distinct pentru sectorul vegetal: 50 milioane euro, din care achiziții de utilaje 40 milioane euro şi 10 milioane euro pentru proiecte cu construcții. Sectorului vegetal îi sunt alocate 50 milioane de euro din care 10 milioane de euro pentru achiziţii utilaje şi 40 de milioane de euro pentru proiecte cu construcții montaj.

Beneficiari

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 121 sunt fermierii definiţi conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole – activitate principală conform Certificatului de Înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării, are o dimensiune egală sau mai mare de 2 UDE, şi care este înregistrată în Registrul unic de identificare respectiv în Registrul agricol.

Încă de la deschiderea acestei măsuri, MADR va oferi gratuit proiecte tip pentru fermierii mici şi mijlocii, care vor putea fi descărcate de pe site-ul instituţiei.

„În cadrul programului anterior în judeţul Bihor au fost depuse 131 de peoiecte în cadrul acestei măsuri dintre care 73 au fost finalizate. Valoarea totală a celor 131 de proiecte se ridică la 81 de milioane de euro”, a precizat Cristian Buzlea.

Conform acestuia, se preconizează că din luna septembrie să se poată depune proiecte şi pentru fermele familiale.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !