Se pot depune proiecte pe Schema pentru micii fermieri

De Simona Albinaru
Se pot depune proiecte pe Schema pentru micii fermieri
Primă anuală pentru stimularea creșterii dimensiunii exploatațiilor agricole și a comasării terenurilor.

În perioada 15 decembrie 2016 – 15 mai 2017 va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura (sM) 6.5 „Schema pentru micii fermieri”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Beneficiarii direcți ai acestei submăsuri sunt fermierii care au aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, și care doresc să cedeze exploatația agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani sau prin contract de vânzare-cumpărare. Aceștia sunt eligibili pentru a încasa o primă de până la 1.500 euro/an, care va fi plătită până în decembrie 2020.

Valoarea primei anuale ce le revine beneficiarilor sM 6.5 este mai mare cu 20% față de suma primită în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri. La prima anuală se vor adăuga sumele primite din arendă sau în urma vânzării exploatației.

Totodată, prin această submăsură sunt sprijinite activ eforturile fermierilor care doresc să-și mărească exploatația agricolă.

cristian-buzlea1-650x435

Accesarea submăsurii și succesul implementării presupun existența unei relații contractuale între doi fermieri. Astfel, deși sunt plătiți cei care cedează exploatația, criteriile de selecție au în vedere și pe cei care preiau exploatațiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe lângă mărirea suprafeței exploatate, și comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploatații mai puternice, care să beneficieze de fonduri europene pentru investiții.

Alocarea disponibilă aferentă primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsura 6.5 este de 112,33 milioane de euro.

Sesiunea va fi deschisă în perioada 15 decembrie 2016, ora 9:00 – 15 mai 2017, ora 16:00. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții au la dispoziție Ghidul Solicitantului, care poate fi consultat pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR”.

Beneficiari

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare acordată prin PNDR sunt fermierii care au aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1.307/ 2013, cu modificările și completările ulterioare.

Solicitantul sprijinului trebuie să fi aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I. Solicitanții care nu au primit sprijin de la APIA în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri nu pot accesa Submăsura 6.5. Fermierii care au fost excluși de la plată în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I în anul precedent celui în care a transferat exploatația nu sunt eligibili în cadrul acestei submăsuri. Fermierul va prezenta documente prin care să dovedească dreptul de proprietate.

„Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului și până la data de 31.12.2020, și reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I – maximum 1.500 euro/an, reprezentând 120% din suma maximă anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !